Video kampanja UMHCG: Evropski dan samostalnog života

Javne ličnosti poslale poruku važnosti dostojanstva, slobode, jednakosti, samostalnosti, pravde i pravičnosti, mobilnosti i poštovanja različitosti

8820 pregleda 195 reakcija 2 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot/Youtube
Abazović, Foto: Screenshot/Youtube

Brojne javne ličnosti iz Crne Gore dale su podršku samostalnom življenju osoba s invaliditetom, kroz poruke važnosti dostojanstva, slobode, jednakosti, samostalnosti, pravde i pravičnosti, mobilnosti i poštovanja različitosti, koje su uputili u video kampanji.

Tako su u kampanji učestvovali: potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, poslanici Nikola Janović, Danijel Živković i Miloš Konatar, predsjednik mladih Bošnjačke stranke Sead Šahman, ministri i ministarke i to: ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

U kampanji su učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović, kao i načelnica Direkcije za inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Tamara Milić, glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić, i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Tema ovogodišnjeg 5. maja, kako je saopšteno iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) bila je Mobilnost, koja kao takva obuhvata pravo na ličnu pokretljivost i mobilnost (slobodu kretanja) osoba s invaliditetom. "(Lična) pokretljivost i/li mobilnost mogu se široko tumačiti, i obuhvataju pojmove kao što su: sloboda kretanja, prava, usluge i sredstva podrške, putovanje u svrhu rada i/li razonode, uključujući i programe mobilnosti i razmjene, javni i privatni transport, (ograničenja) kretanja usljed pandemije COVID-19, značaj pokretljivosti za djecu i odrasle osobe koje žive u institucijama, i sve drugo na šta vas asociraju riječi pokretljivost i/li mobilnost", dodali su iz UMHCG.

Iz tog udruženja su kazali da je kampanja jedna od aktivnosti koja se u Crnoj Gori sprovodi u susret 9. maju, Danu Evrope.

Kampanju je UMHCG organizovalo u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, kao i kroz projekat Osamostali se! koji sprovodi UMHCG, a finansira Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kroz konkurs za NVO u 2020.