Pljevljacima pelet po povoljnim cijenama

Građani će biti u obavezi da plate 50 odsto cijene tone peleta, dok će Opština refundirati ostatak

3429 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od ranijih isporuka peleta, Foto: Goran Malidžan
Sa jedne od ranijih isporuka peleta, Foto: Goran Malidžan

Građani Pljevalja moći će i ove godine da kupe pelet po subvencioniranim cijenama u okviru kratkotrajnih mjera koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha u Pljevljima.

Iz Opštine Pljevlja su saopštili da su raspisali tender za nabavku peleta, ukupne vrijednosti 247.933 eura bez PDV-a, a da zainteresovani proizvođači ponude mogu dostaviti do 27. maja.

U cilju unapređivanja i zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja vazduha, kao jednu od mjera, Opština Pljevlja od sezone grijanja 2015/1016. realizuje nabavku ekološki prihvatljivog energenta za pljevaljska domaćinstva. Kroz ovaj program omogućava se nabavka do 2,1 tone peleta, a građani će biti u obavezi da plate 50 odsto cijene tone peleta, dok će Opština refundirati ostatak.

U Opštini tvrde da se uspješnost ovog programa ogleda u činjenici da se broj individualnih ložišta za grijanje koje koriste pelet kao energent u Pljevljima gotovo utrostručio za posljednjih nekoliko godina, sa 280 u prvoj godini subvencija, na 814 u prošloj godini.

Opština Pljevlja je tokom posljednje sezone grijanja subvencionisala nabavku 1.706 tona peleta, što je za preko 1.100 tona više u odnosu na 2015. godinu.

"Radi poređenja sa gradskom kotlarnicom u Skerlićevoj ulici koja je snage oko šest megavata, Pljevljaci koji koriste subvencije na pelet imaju tri puta veću instalisanu snagu za grijanje i to oko 18 megavata, koju koriste za grijanje preko 83.000 metara kvadratnih stambenog prostora za razliku od domaćinstava koja se daljinski griju na ugalj čija površina stambenog i poslovnog prostora iznosi oko 35.000 metara kvadratnih", tvrde u Oštini Pljevlja.

Pored subvencija za nabavku ekološki prihvatljivog goriva, Opština Pljevlja je budžetom za 2021. godinu opredijelila i značajna sredstva za mjere energetske efikasnosti.

Bonus video: