Otvoren novi pješački most na Morači

Most je dugačak 125 metara, širok je 6,5 metara, on je pješački i namijenjen biciklistima, a prilagođen je i osobama sa invaliditetom

28934 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Podgorica.me
Foto: Podgorica.me

Novi pješački most na Morači koji je dio projekta izgradnje Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici zvanično je otvoren.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je na svečanom otvaranju da poslije dužeg vremena grad dobija još jedan most.

"Znamo i na simboličkoj ravni i u funkcionalnom smislu šta znače mostovi, tako da smo ponosni na činjenicu što danas možemo to da konstatujemo. Most je dugačak 125 metara, širok je 6,5 metara, on je pješački i namijenjen biciklistima, a prilagođen je i osobama sa invaliditetom. Važan je kao dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, jer se u trupu ovog mosta nalaze dvije kolektorske cijevi koje će služiti za prevođenje otpadnih voda sa jedne na drugu obalu Morače, odnosno od postojećeg ka budućem postrojenju", rekao je Vuković.

Dodao je da sada slijede radovi na uređenju okolnog prostora, te da je most vrijedan 1,9 miliona eura.

Zamjenik gradonačelnika i šef implementacione jedinice za realizaciju projekta izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici Časlav Vešović istakao je da most nije jedina cjelina u okviru Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

"Izuzetno smo zadovoljni načinom i dinamikom realizacije i ostalih cjelina ovog sistema, u prvom redu izgradnjom sekundarne mreže gdje u sklopu ovog projekta gradimo 20 kilometara ove mreže, čime ćemo omogućiti da se 1.500 objekata porodičnog stanovanja veže na novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Do sada smo realizovali preko 50 odsto te investicije, a do kraja godine ćemo izgraditi kompletnu kanalizacionu mrežu vrijednu 3,3 miliona eura", rekao je Vešović.

Naveo je da je primarni kolektor gotovo završen i da je uvjeren da će pronaći način da se investicija nastavi i uspješno realizuje.

"Kada je u pitanju izgradnja samog postojenja radi se o vrlo složenom projektu. Pripremili smo tendersku dokumentaciju, a paralelno sa tim se potrudili da kod Zapadnobalkanskog investicionog okvira dobijemo dodatna sredstava za unapređenje samog postrojenja i dalje širenje mreže primarnih i sekundarnih kolektora, tako da ćemo samo raspisivanje tendera, zbog odeđenih opcionih varijanti, a zavisno od dodatnih izvora finansiranja realizovati na način da istovremeno možemo donijeti odluku o najpovoljnijem izvođaču i biti informisani o finalnoj odluci Zapadnobalkanskog investicionog okvira o dodjeli novih sredstava. Ovo je jedan od najvažnijih projekata u istoriji Glavnog grada i uvjeren sam da potvrđujemo da smo mu svakodnevno posvećeni i da ga realizujemo na jedan kvalitetan način", rekao je Vešović.

Prilikom svečanosti prekršene su mjere donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Obavezno je pravilno nošenje maske i držanje fizičke distance na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Fizička distanca podrazumijeva održavanje razmaka od najmanje dva metra među licima koja nisu članovi istog domaćinstva.

Važećim epidemiološkim mjerama zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

Zabranjena su javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije osim stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje propisanih mjera.

Izuzetak su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) mogu da rade do 22 časova, uz poštovanje Preporuka za bioskope i Preporuka za kulturne manifestacije koje je izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore i koje su dostupne na internet adresi Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: