Potpisan novi sporazum o razmjeni podataka između ključnih institucija

Iz MUP-a su kazali da je cilj Sporazuma stvaranje odgovarajućih okvira za razmjenu podataka između institucija, što je, kako ističu, neophodno da bi policijska i pravosudna saradnja u krivičnim stvarima zaista bila efikasna

6406 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Twitter.com/MupCg
Foto: Twitter.com/MupCg

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izradilo je i iniciralo potpisivanje novog Sporazuma za unaprjeđenje saradnje u oblasti kriminala o automatskoj razmjeni podataka između ključnih institucija.

Pored MUP-a, potpisnici Sporazuma su Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Vrhovni sud Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo, Sudski savjet, Centralna banka Crne Gore i Sektor za finansijsko – obavještajne poslove Uprave policije.

"Na ovakav potez odlučili smo se uvidjevši potrebu za tijesnom i nesmetanom razmjenom informacija između policije, pravosudnih organa i drugih relevantnih uprava, a postupajući po Izvještaju o napretku Crne Gore za 2020. godinu, u kome Evropska komisija sugeriše uspostavljanje jedinstvene funkcije pretraživanja i interoperabilnih baza podataka, koje su presudne za povećanje efikasnosti istraga i usklađivanje sa savremenom policijskom praksom u Evropskoj uniji", saopšteno je iz MUP-a.

Crna Gora će, kako su kazali, na ovaj način uspostaviti siguran elektronski komunikacioni sistem koji omogućava organima za sprovođenje zakona i tužilaštvima da razmjenjuju podatke na djelotvoran i siguran način, kao i neposredan pristup relevantnim bazama podataka, što je i predviđeno privremenim mjerilima za pregovaračko poglavlje 24. Pristup bazama katastarskih podataka i podataka koje vodi Centralna banka Crne Gore, biće novina u odnosu na prethodni Sporazum, a u MUP-u vjeruju da će saradnju unaprijediti i učešće Sudskog savjeta.

Kazali su da je cilj Sporazuma stvaranje odgovarajućih okvira za razmjenu podataka između pomenutih institucija, što je, kako ističu u MUP-u, neophodno da bi policijska i pravosudna saradnja u krivičnim stvarima zaista bila efikasna.

"Ovo svakako predstavlja i korak naprijed prema evropskoj perspektivi , jer će doprinijeti da se Crna Gora uskladi s relevantnom pravnom tekovinom Evropske unije, uključujući direktan pristup svim relevantnim bazama podataka i njihovo ažuriranje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: