Čistili obalu i krčili planinarske staze

Aktivnosti su ovdje vodili mladi volonteri NVO “Naša akcija” kojima su se pridružili članovi Omladinskog tima Tivta, predstavnici Asocijacije za istraživanje morskih sisara iz Radovića, i Društva za obrazovanje i razvoj INESCA

4045 pregleda 7 komentar(a)
Foto: NVO Naša akcija
Foto: NVO Naša akcija

Opština Tivat i NVO “Naša akcija” iz Kotora u nedjelju su priredile veliku akciju čišćenja kamenite obale uvale Pržna i planinarske staze Pržna-Grabovac.

U akciji je učestvovalo preko 80 volontera kroz tri grupe.

Prva grupa predvođena radnicima Komunalnog preduzeća Tivat krenula je sa krčenjem planinarske staze od uvale Pržna prema Grabovcu, druga grupa u kojoj su bili pripadnici Službe zaštite Opštine Tivat i dobrovoljnih vatrogasnih društava “Krtoli” i “Tivat” krenula je u čišćenje staze sa Grabovca na niže prema obali, dok je treća gtrupa bila angažovana na čišćenju lijevog i desnog kraka uvale Pržna, sa fokusom na kamenu obalu i šiblje gde je bilo dosta otpada koje je ovdje nanijelo more.

Aktivnosti su ovdje vodili mladi volonteri NVO “Naša akcija” kojima su se pridružili članovi Omladinskog tima Tivta, predstavnici Asocijacije za istraživanje morskih sisara iz Radovića, i Društva za obrazovanje i razvoj INESCA.

čišćenje obale
foto: NVO Naša akcija

U uvali Pržna je tom prilikom sakupljeno preko 5 kubika otpada. Uz ovu ekološku dimenziju, akcija koja je u nedjelju priređena na granici Krtola u opštini Tivat i Donjeg Grblja u opštini Kotor, sadržala i humanitarni element.

Volonteri su naime, za potrebe facebook inicijative "Naše malo nekom presudno" prikupili donacije za licitaciju sa koje će se prihodovana sredstava uplatiti za liječenje djece u kampanji “Budi human”.

Ova ekološka akcija Opštine Tivat i NVO “Naša akcija” podržana je kroz projekat “Advancing the Resolute and Tangible Environmental Implementation of Standards (ARTEMIS)”, sa financijskom podrškom od strane Balkan Trust for Democracy, preko fondova američke i norveške ambasade, te projekta "Mladi za čist Jadran" koju podržava BeMed i fondacija Princa Alberta II od Monaka.

Bonus video: