razmijenili mišljenja o aktuelnim društveno-političkim prilikama

Bečić-Fejzić: Manjine neophodan segment u izgradnji građanskog društva

Predsjednik parlamenta izrazio zadovoljstvo što će, nakon više decenija, džamija u Pljevljima biti vraćena Islamskoj zajednici

2280 pregleda 4 komentar(a)
Bečić i Fejzić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Fejzić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sastao se danas sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatom Fejzićem. Tom prilikom je kazao da je zadovoljan što će, nakon više decenija, džamija u Pljevljima biti vraćena Islamskoj zajednici.

Konstatujuči pomiriteljsko djelovanje Islamske zajednice u izazovnim vremenima, kako je saopšteno iz Skupštine, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim društveno-političkim prilikama.

"Govoreći o problemima sa kojima se suočava Islamska zajednica, predsjednik Bečić se osvrnuo na nedavno izglasanu Rezolucuju PSSE, koja je podržala usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i izrazio uvjerenje da će ovim rješenjem biti stvorena neophodna kohezija u crnogorskom društvu. U tom kontekstu, predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Odbor direktora CEDIS, na inicijativu direktora Elektroprivrede i direktora CEDIS-a, nakon više decenija, džamija u Pljevljima biti vraćena Islamskoj zajednici", navode iz parlamenta.

Bečić je naglasio da je izmjenama Poslovnika Skupštine jedno potpredsjedničko mjesto namijenjeno pripadnicima manjinskih naroda, što, kako je kazao, predstavlja punu spremnost i otvorenost za saradnju i baštinjenje odnosa sa pripadnicima manjinskih zajednica, "jer sreću našeg društva možemo jedino graditi na univerzalnim vrijednostima koje garantuju slobodu i jednakost za sve".

Konstatovano je da manjine predstavljaju neophodan segment u izgradnji građanskog društva koje ima za cilj dostizanje evropskih vrijednosti.

"Sastanak je bio prilika da reis Fejzić iskaže zahvalnost na čestitkama upućenim povodom Ramazanskog bajrama, uz uvjerenje da će afirmacijom manjinskih zajednica, zajednički doprinijeti izgradnji multivjerskog i multietničkog sklada", dodaje se u saopštenju.

Fejzić je, kako navode iz Skupštine, pozdravio uvodno slovo predsjednika Skupštine u Godišnjaku Islamske zajednice u Crnoj Gori „Elif“, koji je posvećen 115. godini od Ustavnog priznanja islama u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas