Osam pripadnika VCG na vježbi "Jadranski udar 21" u Sloveniji

Ukupan broj pripadnika gostujućih snaga koji će se uvježbavati iznosiće do 200 i oko 100 lica koja će služiti kao podrška

7171 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojska Crne Gore počinje učešće u vježbi "Jadranski udar 21", koja će trajati do 22. maja u Cerklju, u Sloveniji.

Odluku o tome je prethodno donio Savjet za odbranu i bezbjednost 20. januara.

"Vojska Crne Gore učestvuje na Vježbi „Jadranski udar 21“ sa osam pripadnika uz angažovanje jednog helikoptera BELL 412. Finansijska sredstva za učešće na ovoj vježbi planirana su Predlogom budžeta Crne Gore za 2021. godinu," navodi se u informaciji o zaključivanju tehničkog sporazuma Ministarstva odbrane.

Ova informacija danas je bila na dnevnom redu Vlade.

Vježba se izvodi na glavnom poligonu za obuku Poček, kao i na područjima Tolmin, Rzenik, Radeče i Mura.

Ukupan broj pripadnika gostujućih snaga koji će se uvježbavati iznosiće do 200 i oko 100 lica koja će služiti kao podrška.

Slovenija planira da, po dolasku gostujućih snaga, sprovede brzo antigensko testiranje na Kovid-19 "i planira da isto ponovi najmanje još jednom tokom vježbe".

Vlada je prihvatila tehnički sporazum i ovlastila potpukovnika Krunoslava Skupnjaka, načelnik Odsjeka za kolektivnu obuku Generalštaba VCG, da potpiše taj dokument.

On je dobio saglasnost da potpiše i Memorandum o razumijevanju sa Slovenijom u vezi vojnih vježbovnih aktivnosti i upotrebe strelišta i vojnih poligona za obuku na teritoriji ove dvije države članice NATO.

Svrha memoranduma, kako se navodi u informaciji koja je bila na dnevnom redu Vlade, jeste uspostavljanje principa implementacije međusobno dogovorenih aktivnosti vezano za obuku, a zasnovanih na reciprocitetu.

Bonus video: