Nijedan euro se pretvorio u preko 60.000

Gradonačelnik Vuković najavio da rekonstrukcija Trga nezavisnosti neće koštati građane, pa značajnu sumu izdvojio za analizu opravdanosti tog posla

13431 pregleda 10 komentar(a)
Pobjedničko rješenje na međunarodnom Konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti, Foto: podgorica.me
Pobjedničko rješenje na međunarodnom Konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti, Foto: podgorica.me

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je da će se gradska administracija potruditi da za najavljenu rekonstrukciju Trga nezavisnosti obezbijedi optimalnan način finansiranja projekta tako da to građane Podgorice “ne košta nijedan euro”, ali je Glavni grad zatim raspisao javni poziv vrijedan 61.983,47 eura, i to za izradu dvije analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za izgradnju podzemnih garaža u centru i na Trgu Božane Vučinić.

“Cilj je da centar grada pretvorimo u pješačku zonu, zonu za bicikliste, ali i da animiramo biznis zajednicu kako bismo stvorili pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. Okvirna procijenjena vrijednost rekonstrukcije Trga nezavisnosti je 12.387.486 eura, a naša namjera je da obezbijedimo optimalnan način finansiranja ovog važnog projekta, tako da to građane Podgorice ne košta nijedan euro”, kazao je ranije gradonačelnik najavljujući projekat rekonstrukcije.

Odbornica URA u skupštini Glavnog grada Milena Sekulović Vuković smatra da je kod ovog posla sporno to što je gradonačelnik obećao da građane i gradsku kasu neće koštati rekonstrukcija Trga nezavisnosti.

“Međutim, radovi nijesu ni počeli a već se novac građana daje za izrade studija. Moram napomenuti da je Trg nezavisnosti skoro rađen i da nema nikakve potreba da se sada kreće u rekonstrukciju. Ono na šta bi gradonačelnik Vuković trebalo da obrati pažnju je saobraćaj u ovom gradu i kako da građanima obezbijedimo javni prevoz. Na taj način bismo smanjili upotrebu automobila u gradu pa možda ne bismo ni imali potrebu da pravimo garaže i slične sadržaje u centru”, kazala je Sekulović Vuković.

Sekulović Vuković
Sekulović Vukovićfoto: URA

Vuković je krajem novembra prošle godine predstavio prvorangirano rješenje na konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti i najavio da rekonstrukcija vrijedna preko 12 miliona neće koštati ni euro građane, jer će parking i poslovne prostore ponuditi u trajno vlasništvo ili na duži period investitoru.

Glavni grad Podgorica raspisao je javni poziv za izradu dvije analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za izgradnju podzemnih garaža na lokaciji Trg nezavisnosti i Trg Božane Vučinić, a na koji su ponude mogle da se dostave do 4. maja.

Kako je navedeno, rok za izradu nacrta analize opravdanosti je četiri mjeseca od potpisivanja ugovora, dok je rok za izradu finalne verzije analiza opravdanosti sa nacrtima ugovora o javno-privatnim partnerstvima šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su odgovorili da je na javni poziv za izradu dvije analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za izgradnju podzemnih garaža na lokaciji Trg nezavisnosti i Trg Božane Vučinić bilo nekoliko zainteresovnih ponuđača.

“U toku je postupak ocjene i vrednovanja pristiglih ponuda od strane nadležne komisije nakon čega če biti donijeta odluka po tom postupku”, dodaje se u odgovorima.

Vuković je ranije najavio da je rješenjem ispod Trga nezavisnosti predviđena izgradnja 737 parking mjesta, što je za 200 više od sadašnjeg broja u užem centru grada. Osim toga, predviđena je, kako je kazao, izgradnja 4.500 kvadrata poslovnih prostora, a na samom trgu biće i novo zelenilo, odnosno 60 stabala, a sada ih je nešto preko 50.

“Na taj način oživljavamo centar grada. Poslovni prostori su prazni, niko neće da otvori firmu”, kazao je Vuković na pres konferenciji na kojoj gradska uprava predstavlja rješenja za Trg nezavisnosti.

Bonus video: