I kad su najbolje namjere, djeca se moraju čuvati od zloupotrebe

Iz Ministarstva „Vijestima“ nije odgovoreno da li su i formalno i zbog kojeg propusta od uprave škole tražili da pokrene disciplinski postupak protiv Vujović

31675 pregleda 381 reakcija 84 komentar(a)
Minut ćutanja pred Skupštinom Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Minut ćutanja pred Skupštinom Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Nastavnica Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ Sanja Vujović saopštila je da đaci te škole u Podgorici, 9. maja na Dan pobjede nisu predstavljali školu već Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Ona je to objavila na svojem Fejsbuk profilu.

„Iako djeca nijesu učestvovala kao predstavnici škole, već kao dio organizacije SUBNOR-a, imala sam moralnu i profesionalnu obavezu da obavijestim direktora škole o planiranim aktivnostima“, navela je ona u objavi.

OŠ „Lovćenski partizanski odred“ pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnice Sanje Vujović, koja je navodno đake zloupotrijebila u političke svrhe.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kuture i sporta „Vijestima“ nije odgovoreno na pitanja da li su i formalno i zbog kojeg propusta od uprave te ustanove tražili da pokrene disciplinski postupak protiv Vujović.

Direktor škole Veljko Đukanović ranije je potvrdio da je postupak pokrenut.

Nastavnica Vujović je, prema saznanjima „Vijesti“, kršeći epidemiološku mjeru zabrane međugradskog saobraćaja u dane vikenda, uz amin roditelja 9.maja odvela đake da polože vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici. Nakon toga, nastavnica i đaci su se navodno pridružili šetnji Podgoricom, a u koloni je bilo i predstavnici patriotskih organizacija koje su ranije pozvale građane da se pridruže članovima SUBNOR-a. Šetnja u podne organizovana je od spomenika Svetom Petru Cetinjskom do Skupštine Crne Gore. Kolona se zaustavila pred Titovim spomenikom, pred zgradom Predsjednika, dok je pred zgradom Skupštine priređeno nekoliko minuta tišine.

Vujović je istakla da su sva djeca imala saglasnost roditelja da učestvuju u programu polaganja vijenaca na spomen obilježja palim borcima za slobodu Crne Gore.

„Mi smo antifašistička država, makar nam tako stoji u Ustavu, pa onda se tako i ponašajmo. Sva Evropa slavi Dan pobjede nad fasizmom, zasto mi ne mozemo? Ako je neko mirnu šetnju, posvećenu pobjedi nad fašizmom shvatio kao antivladin protest, to je njihov problem, molim vas da mene i ovu prevaspitanu i pametnu djecu, čiji su roditelji intelektualci, zaobiđete, jer da je sreće (ne podižem sebi rejting) svaka škola bi trebala da ima obavezu da djecu uči antifašizmu, jer je, kako nam i Ustav kaže, to budući put naše države“, napisala je ona i zahvalila svima koji su je podržali.

Iz Centra za građansko obrazovanje poručuju da je u vremenu naglašenih tenzija u društvu, naglašena i obaveza nastavnog kadra da svojim postupcima, čak i kad su iz najbolje pobude, ne doprinesu političkoj instrumentalizaciji djece.

„Nije sporna posjete učenika OŠ 'Lovćenski partizanski odred' sa Cetinja Spomeniku partizanu boricu na Gorici u Podgorici na koji su učenici položili vijenac. Naprotiv, sjajno je da nastavnici imaju inicijativu u pravcu afirmacije antifašističkih vrijednosti, a čemu značajno mogu doprinijeti časovi van učinionce, na samim mjestima koje govore više nekad nego nastavnici. Međutim, ukoliko ovakve redovne nastavne ili vannastavne aktivnosti učenika postanu dio kolorita i nečijih političkih događaja, to nije dobro, a i zakonski je kažnjivo, jer se radi o uzrastu djece do 14 godina...Očekujemo i da se kroz pokrenuti disciplinski postupak utvrde sve okolnosti i da li je ili ne bilo zloupotrebe djece u političke svrhe“, kazala je viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Ona ističe da, ako je želja SUBNOR-a bila da i učenici polože vijenac na ovaj spomenik u Podgorici, mogli su obezbijediti đake bilo koje podgoričke osnovne škole, imajući u vidu zabranu međugradskog saobraćaja, koja je bila na snazi tog dana.

„Nije bilo potrebe da to budu učenici sa Cetinja, koji su time kršili ovu zabranu. Ako je to bila želja nastavnice istorije, kao oglednog časa istorije da u istorijskom kontekstu pojasni važnost 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, zašto vijenac učenici nijesu toga dana položili na Cetinju, gradu heroju sa brojnim spomenicima NOB-a, čime ne bi bile kršene važeće mjere za suzbijanje koronavirusa i učenici izloženi opasnosti zaraze“, ističe Kaluđerović.

Prema njenim riječima, pitanje eventualne zloupotrebe roditeljske saglasnosti treba posebno tretirati:„Jer šetnje mogu nositi sa sobom bunt i nemire, nasilje, agresiju, a tu djeca ne pripadaju“.

Kaluđerović je ukazala i na selektivnost postupanja u ovakvim slučajevima:“To je opasno i ne djeluje preventivno“.

Disciplinski postupak protiv nastavnice cetinjske škole osudile su opozicione političke partije, građanski aktivisti, ali i SUBNOR.

Iz te boračke organizacije juče su od Ministarstva zatražili da odustane od „ispitivanja i kažnjavanja nastavnice“, a tvrde i da je kolonu "mladih antifašista", među kojima su bili i učenici cetnjske škole, pratila, bez njihovog poziva, velika grupa građana, bez ikakvih političkih i protestnih poruka.

„Uz poštovanje mjera vezanih za pandemiju, uz dozvolu Uprave policije sa kojima smo ostvarili izuzetno dobru saradnju, od spomenika svetom Petru Cetinjskom šetalo je 20 mladih u nošnjama naroda koji žive u Crnoj Gori, među njima i desetak učenika sa Cetinja sa partizanskim uniformama, iz škole koja ponosno nosi ime proslavljenog Lovćenskog partizanskog odreda, koji je, prije skoro će 80 godina izginuo na Pljevljima braneći slobodu“, navodi se u reagovanju SUBNOR-a.

Bonus video: