CEDIS: Završen 2,6 miliona eura vrijedan projekat na primorju

„Sprovedene aktivnosti su od izuzetnog značaja za obezbjeđivanje pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja za preko 28 hiljada korisnika na turistički atraktivnom području, sa akcentom na period ljetnjeg opterećenja tokom sezone", navode iz CEDIS-a

3699 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je uspješno okončao 2,6 miliona eura vrijedan projekat zamjene užeta na četiri 35kV dalekovoda sa kojih se električnom energijom napajaju djelovi opština Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj.

„Sprovedene aktivnosti su od izuzetnog značaja za obezbjeđivanje pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja za preko 28 hiljada korisnika na turistički atraktivnom području, sa akcentom na period ljetnjeg opterećenja tokom sezone, uključujući i stvaranje preduslova za izgradnju novih elektroenergetskih objekata i priključenje novih korisnika“, navodi se u saopštenju.

Na 10,3 kilometra dugačkom 35KV dalekovodu TS 110/35KV Bar – TS 35/10KV Sutomore obavljena je zamjena postojećeg provodnika sa novim (ACCC klase HTLS) veće prenosne moći za minimum 40 odsto i na taj način su stvoreni uslovi za obezbjeđivanje pouzdanog i kvalitetnog napajanja za područje Sutomora, Đurmana i Čanja.

“Vrijednost radova na ovom dalekovodu iznosila je oko 1,3 miliona eura”, dodaje se u saopštenju.

Zamjena užeta realizovana je i na 35KV dalekovodu TS 110/35kV Ulcinj - TS 35/10kV Velika Plaža 1, čime su obezbijeđeni uslovi za kvalitetnije napajanje korisnika na području zaleđa Velike Plaže i Ade Bojane.

Takođe, projekat je obuhvatio i dalekovode 35KV TS 110/35kV Markovići-TS 35/10kV Miločer i TS 110/35kV Podi-TS 35/10kV Topla, čime se postiglo povećanje stepena kvaliteta u napajanju, kao i povećanje kapaciteta za priključenje novih objekata za dio Budve, odnosno dio Bečića, Kamenovo, Sveti Stefan, Petrovac i Buljarica, kao i za dio hercegnovske opštine, odnosno Sutorinu, Njivice, Žvinje, Industrijsku zonu, Ratiševinu, Sušćepan, Trebesin, Mojdež, Gomilu, Igalo - centar, Tatar baštu, Novosadsko, Stanišića Dubrava, Topla (1,2 i 3), Dom zdravlja, Institut dr Simo Milošević i granični prelazi Debeli Brijeg i Konfin.

Za radove na ta tri dalekovoda CEDIS je izdvojio oko 1,3 milona eura.

“Ovom investicijom postigli smo mnogo. Naime, prevaziđena je limitiranost sa aspekta prenosa snage, i za izuzetno brojan konzum i turistički atraktivna područja koja tokom ljetnje sezone posjete desetine hiljada turista obezbijeđen je dodatni nivo sigurnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom”, rekli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su kazali da su riješili i problem ograničenosti u kapacitetima za priključenje novih elektroenergetskih objekata i većeg broja značajnih turističkih i stambeno-poslovnih objekata čija je gradnja u toku.

“Takođe, što je važno naglasiti, obezbijeđeno je i kvalitetno alternativno napajanje za određena područja”, naveli su iz CEDIS-a.

Radove na ovom projektu izvodio je Elektro Team Budva.

“Osim ovog, od značajnijih projekata CEDIS trenutno radi na izgradnji trafostanice 35/10kV Velje Brdo, izgradnji 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo, rekonstrukciji 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar, dok je rekonstrukcija TS 35/10kV Kumbor u završnoj fazi”, precizirali su iz CEDIS-a.

U toku su i pripremne aktivnosti za izgradnju trafostanice 35/10 kV Duklo u Nikšiću. Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko 5,6 miliona eura.

“Paralelno se realizuju aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: