"jesmo i ostaćemo kredibilan saveznik"

MO: Nastavljamo učešće u misiji KFOR na Kosovu, za proširenje misije potrebno adekvatno planiranje

Iz Ministarstva odbrane poručili da će Crna Gora nastaviti da podržava napore NATO-a na Kosovu, u okviru svojih mogućnosti

7987 pregleda 87 reakcija 10 komentar(a)
Sjedište Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković
Sjedište Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane (MO) saopštilo je danas da Vojska Crne Gore (VCG) nastavlja učešće u misiji KFOR na Kosovu, a da odluka o proširenju misije, odnosno upućivanju jedinice nivoa voda, nije mogla biti donijeta zbog situacije izazvane koronavirusom, određenih budžetskih restrikcija i kašnjenja u usvajanju Budžeta za 2021. godinu.

Za tako ozbiljne aktivnosti, kao što je učešće u međunarodnim misijama i vojnim aktivnostima u inostranstvu, kako ističu iz tog resora, sredstva se planiraju unaprijed, a uobičajeno je da se proces planiranja, obuke, pripreme i upućivanja u misiju, realizuje duži vremenski period.

"S tim u vezi, ističemo da ovakve aktivnosti nije moguće realizovati bez kvalitetnog procesa planiranja", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su MO i VCG u misiji KFOR prisutni sa dva lica od 2018. godine. Vojska Crne Gore učestvuje u operaciji KFOR sa štabnim oficirom na dužnosti zamjenika načelnika za inžinjeriju u Odjeljenju za inžinjeriju i planove u Komandi misije u Prištini, dok Ministarstvo odbrane Crne Gore učestvuje sa civilnim licem na dužnosti savjetnika za ljudske resurse u NATO timu za vezu, pri komandi operacije u Prištini (NALT – NATO Advisory and Liaison Team).

Iz Ministarstva odbrane su naglasili da Crna Gora jeste i da će ostati kredibilan saveznik.

"Transatlantski region ne može biti stabilan i siguran bez integrisanog zapadnog Balkana. Imajući u vidu da je jedan od naših prioriteta siguran i prosperitetan region, Crna Gora će i dalje imati konstruktivnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti. U skladu s tim, mi ćemo nastaviti da podržavamo napore NATO-a na Kosovu, u okviru svojih mogućnosti", zaključuje se u saopštenju.