Crnogorski studenti na obuku u Italiju, pa na posao u Podgoricu

Prodekan za FIT-a Snežana Šćepanović objasnila je da je kompanija, istraživanjem crnogorskog tržišta, prepoznala tu ustanovu kao prvog partnera, s obzirom na to da su im odgovarali studijski planovi i program
351 pregleda 1 komentar(a)
Fit Mediteran, Foto: Boris Pejović
Fit Mediteran, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2017. 19:45h

Desetak crnogorskih studenata i stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija obučavaće se uskoro u Italiji, nakon čega će dobiti posao u novootvorenom predstavništvu međunarodne kompanije „Omnitek“.

Svi odabrani su prethodno pohađali kurseve, čiji je program osmislio „Omnitek“, ali i polagali testove, nakon čega su samo najbolji dobili priliku za usavršavanje u Rimu ili Bariju, a po dolasku u Crnu Goru i posao.

Mladi crnogorski informatičari dobili su ovu priliku kroz saradnju kompanije “Omnitek” i Fakulteta za informacione tehnologije (FIT) Univerziteta “Mediteran”.

Izvršni director kompanije za Crnu Goru Vinćenco Sarćina kazao je juče da planiraju saradnju i sa ostalim zainteresovanim akademskim ustanovama i drugim institucijama.

Sarćina je objasnio da “Omnitek” ima kancelarije širom Evrope i svijeta, ističući da su u njihovom fokusu mladi ljudi sa idejama.

“Razlog za to je da najbolje ljude u oblasti IT zadržimo u svojim kancelarijama širom svijeta, pa nam je takav cilj i u Crnoj Gori. Na taj način, i oni razvijaju svoje kompetencije i doprinose razvoju zajednice”, kazao je on.

Prodekan za FIT-a Snežana Šćepanović objasnila je da je kompanija, istraživanjem crnogorskog tržišta, prepoznala tu ustanovu kao prvog partnera, s obzirom na to da su im odgovarali studijski planovi i program.

Ona je naznačila da je ova kompanija specifična kad je u pitanju zapošljavanje:”Pružaju priliku mladim ljudima da steknu neophodna znanja, a to znači i da će naši najbolji IT stručnjaci ostati u Crnoj Gori, da neće odlaziti u inostranstvo”.

Dodala je da je kompanija platila sve troškove obuke.

Jedan od prvih zaposlenih Vesko Vujović zadovoljan je što će razvijati ideje, a istovremeno imati priliku da ih plasira kako na crnogorsko, tako i na inostrana tržišta.

Bonus video: