MOŽE POSTATI JOŠ IZRAŽENIJI

Herceg Novi: Još nema rješenja za građevinski otpad

Nacrtom Prostorno urbanističkog plana jedna od varijanti za buduću lokaciju deponije građevinskog i inertnog otpada je na Sitnici, a razmatra se i lokacija Rupe
104 pregleda 0 komentar(a)
Otpad Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Otpad Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.11.2017. 13:58h

Prema najavljenim i projektima  koji su u toku u hercegnovskoj opštini  biće aktivno  desetak velikih gradilišta zbog čega bi  problem odlaganja gradjevinskog otpada koji je aktuelan godinama , mogao postati još izraženiji.

U toku je izgradnja turističkog kompleksa Portonovi u Kumboru  investicione vrijednosti oko pola milijarde eura, kompleksa Lazure u Meljinama i hotela Žager u Bijeloj. Najavljuju se ulaganja i izgradnja u hotelskog kompleksa u Baošićima, iz kompanije Vektra Boka godinama obećavaju gradnju novih i rekonstrukciju postojećih hotela, u planu su i veliki građevinski poduhvati na Luštici , a Opština Herceg Novi do sada nije niti jednom svojom odlukom definisala lokaciju za odlaganje građevinskog otpada.

Za odlaganje ove vrste otpada sada koriste  prostori u mjesnoj zajednici Kameno u zeleđu Herceg Novog i na privatnim parcelama koje imaju odobrenje, ali je zato mnogo veći broj nelegalnih odlagališta građevinskog otpada. 

“Tokom 2017. godine inspekcijskim nadzorom je evidentirano sedam deponija građevinskog otpada koje nemaju odobrenje nadležnog organa, četiri na području Kamenog i tri u Sutorini”, saopšteno je Vijestima iz lokalne uprave. Podsjećamo da je u Sutorini nekada plodnom polju na kome su uzgajani vinogradi i breskve, prije 15 tak godina  deponovana  iskopana zemlja sa gradilišta graničnog prelaza Debeli brijeg. Sutorinska rijeka i njene obale, sa 150 hiljada kubika  građevinskog  i zemljanog otpada  najveće su odlagalište u opštini.

Lani je izdato je devet prekršajnih naloga za nelegalno deponovanje građevinskog otpada, a kazne se kreću za pravno lice od 100 do 1500 eura, za preduzetnika od 30 do 250 eura, a za fizičko lice od 10 do 100 eura.  Kada se građevinski otpad deponuje na privatnoj svojini    privatnoj svojini kazne su u rasponu od 150 do 1500 eura za pravno lice, a za fizičko lice od 20 do 1000 eura.

Kada bude definisana deponija građevinskog otpada, uz pojačane kontrole Komunalne policije i inspekcije, moći ćer se  spriječiti nelegalno odlaganje otpada. Jedan građevinski inžinjer objašnjava  da ako u jednom iskopu ima 200 kubika zemlje.  a na deponiju se odloži 120, izvođač će morati objasniti i gdje je preostalih 80 kubika.

“ Na dnevnom redu naredne  sjednice Skupštine opštine biće odluka o privremenom rješenju, najduže na dvije godine,  u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom. Predlogom odluke planira se odlaganje građevinskog otpada neposredno uz privremeno skladište komunalnog otpada Tisove grede”, kazala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

 Nacrtom Prostorno urbanističkog plana jedna od varijanti za buduću lokaciju deponije građevinskog i inertnog otpada je na Sitnici, a razmatra se i lokacija Rupe.

Prostorno urbanistički plan (PUP) ostavlja mogućnost da se na budućoj lokaciji pored odlaganja inertnog otpada vrši i reciklaža građevinskog otpada. Za ovu investiciju otvorena je mogućnost realizacije kroz javno-privatnog partnerstvo.

Nelegalna deponija pokrenula klizište

Šta može da prouzrokuje nelegalana deponija građevinskog otpada, govori  i presuda hercegnovskog Osnovnog suda, kojom je uitvrđeno  da je za klizište u selu Podi u zaledju grada,koje je pokrenuto prije devet godina i u kome su stradale 24 kuće i i uništena puta, elektro i vodovodna infrastruktura,  kriva nelegalna gradjevinska deponija nastala u toku izgradnje puta Meljine Petijevići na putnom pravcu Herceg Novi Trebinje. Štete još uvijek nisu sanirane.

Preporučujemo za Vas