Herceg Novi: Još nema rješenja za građevinski otpad

Nacrtom Prostorno urbanističkog plana jedna od varijanti za buduću lokaciju deponije građevinskog i inertnog otpada je na Sitnici, a razmatra se i lokacija Rupe
116 pregleda 0 komentar(a)
Otpad Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Otpad Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.11.2017. 13:58h

Prema najavljenim i projektima koji su u toku u hercegnovskoj opštini biće aktivno desetak velikih gradilišta zbog čega bi problem odlaganja gradjevinskog otpada koji je aktuelan godinama , mogao postati još izraženiji.

U toku je izgradnja turističkog kompleksa Portonovi u Kumboru investicione vrijednosti oko pola milijarde eura, kompleksa Lazure u Meljinama i hotela Žager u Bijeloj. Najavljuju se ulaganja i izgradnja u hotelskog kompleksa u Baošićima, iz kompanije Vektra Boka godinama obećavaju gradnju novih i rekonstrukciju postojećih hotela, u planu su i veliki građevinski poduhvati na Luštici , a Opština Herceg Novi do sada nije niti jednom svojom odlukom definisala lokaciju za odlaganje građevinskog otpada.

Za odlaganje ove vrste otpada sada koriste prostori u mjesnoj zajednici Kameno u zeleđu Herceg Novog i na privatnim parcelama koje imaju odobrenje, ali je zato mnogo veći broj nelegalnih odlagališta građevinskog otpada.

“Tokom 2017. godine inspekcijskim nadzorom je evidentirano sedam deponija građevinskog otpada koje nemaju odobrenje nadležnog organa, četiri na području Kamenog i tri u Sutorini”, saopšteno je Vijestima iz lokalne uprave. Podsjećamo da je u Sutorini nekada plodnom polju na kome su uzgajani vinogradi i breskve, prije 15 tak godina deponovana iskopana zemlja sa gradilišta graničnog prelaza Debeli brijeg. Sutorinska rijeka i njene obale, sa 150 hiljada kubika građevinskog i zemljanog otpada najveće su odlagalište u opštini.

Lani je izdato je devet prekršajnih naloga za nelegalno deponovanje građevinskog otpada, a kazne se kreću za pravno lice od 100 do 1500 eura, za preduzetnika od 30 do 250 eura, a za fizičko lice od 10 do 100 eura. Kada se građevinski otpad deponuje na privatnoj svojini privatnoj svojini kazne su u rasponu od 150 do 1500 eura za pravno lice, a za fizičko lice od 20 do 1000 eura.

Kada bude definisana deponija građevinskog otpada, uz pojačane kontrole Komunalne policije i inspekcije, moći ćer se spriječiti nelegalno odlaganje otpada. Jedan građevinski inžinjer objašnjava da ako u jednom iskopu ima 200 kubika zemlje. a na deponiju se odloži 120, izvođač će morati objasniti i gdje je preostalih 80 kubika.

“ Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine opštine biće odluka o privremenom rješenju, najduže na dvije godine, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom. Predlogom odluke planira se odlaganje građevinskog otpada neposredno uz privremeno skladište komunalnog otpada Tisove grede”, kazala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

Nacrtom Prostorno urbanističkog plana jedna od varijanti za buduću lokaciju deponije građevinskog i inertnog otpada je na Sitnici, a razmatra se i lokacija Rupe.

Prostorno urbanistički plan (PUP) ostavlja mogućnost da se na budućoj lokaciji pored odlaganja inertnog otpada vrši i reciklaža građevinskog otpada. Za ovu investiciju otvorena je mogućnost realizacije kroz javno-privatnog partnerstvo.

Nelegalna deponija pokrenula klizište

Šta može da prouzrokuje nelegalana deponija građevinskog otpada, govori i presuda hercegnovskog Osnovnog suda, kojom je uitvrđeno da je za klizište u selu Podi u zaledju grada,koje je pokrenuto prije devet godina i u kome su stradale 24 kuće i i uništena puta, elektro i vodovodna infrastruktura, kriva nelegalna gradjevinska deponija nastala u toku izgradnje puta Meljine Petijevići na putnom pravcu Herceg Novi Trebinje. Štete još uvijek nisu sanirane.

Bonus video: