iz mup saopšteno:

"Sekulović podržao inicijativu da počnu pripreme za osnivanje javno-zdravstvenog kriznog i operativnog centra"

"Sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova dio je procesa periodičnog pregleda nacionalnog odogovara na Covid 19 u Crnoj Gori, tokom kojeg će se sagledati iskustva i preporučiti mjere za osnaživanje kapaciteta za prevenciju, pripremljenost i odgovor na krizne situacije"

3501 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u MUP, Foto: MUP
Sa sastanka u MUP, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović podržao je danas inicijativu da u Crnoj Gori počnu pripreme za osnivanje javno-zdravstvenog kriznog i operativnog centra, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)

U saopštenju se dodaje da je na sastanku upriličenom povodom boravka predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije (Odjel za vanredne situacije) i "Robert Koh" instituta iz Berlina bilo riječi o crnogorskom odgovoru na pandemiju i potrebi daljeg osnaživanja multisektorske saradnje, kao i iskustvima partnera iz Njemačke i Rumunije.

"Sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova dio je procesa periodičnog pregleda nacionalnog odogovara na Covid 19 u Crnoj Gori, tokom kojeg će se sagledati iskustva i preporučiti mjere za osnaživanje kapaciteta za prevenciju, pripremljenost i odgovor na krizne situacije", ističe se u saopštenju MUP.

Navodi se i da su na sastanku predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje prezentirali strateški, regularni i institucionalni okvir za upravljanje kriznim situacijama u Crnoj Gori, bez obzira na vrstu i tip hazarda.

"Učesnici su saglasni da je neophodno kontinuirano osnaživati multusektorsku sradnju u upravljanjum kriznim situacijama, posebno kada je riječ o biološkim hazardima. Krizni operativni centar u javnom zdravlju je važna pretpostavka koja proizilazi iz Međunarodnog zdravstvenopg sporazuma (Međunarodni zdravstveni pravilnik) i važna komponenta upravljanja kriznim situacijama. Riječ je o projektu koji bi u sebi objedinio tradicionalne javno-zdravstvene usluge i druge funkcije, a u cilju unapređivanja kapaciteta za odgovor i upravljanje kriznim situacijama. Uspostavljanje ovog centra finansijski će podržati Evropska unija, a ekspertsku podršku pružiće Svjetska zdravstvena organizacija u partnerstvu sa Njemačkom i Rumunijom", rekli su iz MUP.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Preporučujemo za Vas