"politička osveta važnija od kvaliteta i znanja"

Bojanić-Lalović: Oko 400 prosvjetnih radnika dovodeno u stanje krajnje neizvjesnosti

"Epidemiji virusa političkog revanšizma sada treba da se odupru prosvjetni radnici. To će biti ispit za cijelo naše društvo"

14484 pregleda 89 reakcija 89 komentar(a)
Bojanić-Lalović, Foto: DPS
Bojanić-Lalović, Foto: DPS

Skupštinska rasprava o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju juče je ogolila razloge za njegovo donošenje - donosi se radi smjene direktora i njihovih pomoćnika, saopštila je danas članica Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Zoja Bojanić-Lalović.

"Čulo se niz uvredljivih kvalifikacija na račun kolega koji su u uslovima najveće svjetske krize uspjeli da obrazovni sistem Crne Gore funkcioniše bez zastoja. Nagrada za doprinos! Epidemiji virusa političkog revanšizma sada treba da se odupru prosvjetni radnici. To će biti ispit za cijelo naše društvo", kazala je ona i dodala da je riječ o diskriminaciji na političkoj osnovi.

Članica Izvršnog odbora DPS-a naglasila je da je najmanje što se moglo očekivalo da uz predlog zakona stoji analiza rezultata rada pojedinih obrazovno-vaspitnih ustanova, analiza uspjeha učenika i doprinosa nastavnika, da se "novi eksperti upoznaju sa načinom rada u toku kovid krize" i metodama učenja u novim uslovima, prolagođavanju rasporeda mjerama zaštite od pandemije i načinom na koji su učenici podržani.

Umjesto toga, dodala je ona, izloženi su prijetnjama, ignorisanju ministarstva, zanemarivanju najboljih rezultata učenika i nastavnika na državnim takmičenjima, "jer najvažnije je smijeniti direktore i pomoćnike".

"I prolazi sve, poneki politički poen ste pokupili, svoje vjerne glasače pripremili za nove funkcije, podijelili mjesta po dubini, ali je oko 400 prosvjetnih radnika dovodeno u stanje krajnje neizvjesnosti. To je 400 porodica. Ovim zakonom šalje se jasna poruka da je Crna Gora postala društvo kojem je politička osveta važnija od kvaliteta i znanja. To je cijena koju neće platiti samo 400 prosvjetnih radnika, nego čitavo društvo", istakla je Bojanić-Lalović.

Naglasila je da đaci iz Crne Gore do sada nijesu izostajali za vršnjacima u regionu i upitala hoće li tako i ostati.

"U nekim oblastima smo vidjeli učinke, na redu je prosvjeta", zaključila je Bojanić-Lalović.

Preporučujemo za Vas