Bratić: Evolucija, a ne revolucija će spasiti crnogorski narod

"Mi ne možemo dozvoliti da naši najveći potencijali budu neiskorišćeni i ovo je možda izazovniji problem i od odliva mozgova, jer imamo mlade ljude koji su izašli iz sistema obrzovanja oko nas, a nevidljivi su", kazala je Pejović

8330 pregleda 19 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: Kristina Vučković
Sa panel diskusije, Foto: Kristina Vučković

Pitanja koja sam dobila na ovom panelu su ozbiljnija i praktičnija od pitanja poslanika, kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

"Gadim se populizma, a proces stručnog osposobljavanja je, ovako kako se sada vrši, populistička ideja koje se grozim i mora se unaprijediti i izmijeniti. Sve to lijepo zvuči na papiru, a u praksi studenti kupuju bureke i rade domaće zadatke", kazala je Bratić na panelu koji je organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore.

Iz Studentskog parlamenta UCG su ukazali i na problem sive ekonomije, kada poslodavci ne prijavlju studente zbog visokih poreskih obaveza.

"Bez paralelnih poreskih olakšica sistem neće moći da funkcioniše, poslodavci neće biti zainteresovani. Promjena administracije je možda prava prilika da se pošalje poruka poslodavcima da je država spremna da smanji neopravdano visoke poreze, da im vrijeme da legalizuju zaposlene i da se nakon tog perioda, neplaćanje poreza na studente smatra kao krivično djelo", kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović.

On je dodao da je potrebno napraviti analizu programa stručnog osposobljavanja da bismo vidjeli koliko je mladih ostalo da radi nakon završenog programa, te da je siguran da će rezultati biti poražavajući.

Iako iz UCG navode da su, uzimajući u obzir preopterećenost Zavoda za zapošljavanje, namjeravali da projekat Studentskog servisa ide van Zavoda, međutim, v. d. generalnog direktora Direktorata za rad Jevrosima Pejović je istakla da je "jako važno čuti glas studenata i u kom pravcu oni žele da se zakonodavstvo u oblasti zapošljavanja i rada razvija".

"Nažalost, naši podaci govore da 36% mladih nalazi u kategoriji 'nica', kada nisu ni u sistemu obrazovanja ni zapošljavanja ni treninga. Mi ne možemo dozvoliti da naši najveći potencijali budu neiskorišćeni i ovo je možda izazovniji problem i od odliva mozgova, jer imamo mlade ljude koji su izašli iz sistema obrzovanja oko nas, a nevidljivi su", kazala je Pejović.

"Neću vam reći ono crnogorsko 'završeno ti je to', već ćemo zajedno raditi na tome. Evolucija, a ne revolucija će spasiti crnogorski narod", zaključila je Bratić.

Studentski parlament UCG je najavio da razmatra tri modela rada Studentskog servisa po uzoru na vodeće svjetske modele i da se nadaju da će ih u skorijem vremenu predstaviti.

Oni su kao jedan od ključnih problema istakli činjenicu da veliki broj studenata zavisi od finansijske pomoći roditelja i povremenih nagrada, što nije dovoljno da se podmire svi troškovi studentskog života.

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore organizovao je drugu od najavljene četiri panel diskusije, a tema panela je bila djelatnost posredovanja Studentskog servisa, što je prije svega pronalaženje pogodnih poslova za studente.

Bonus video: