Hotel "Harmonija" da plati komunalije, pa onda dozvola

Andrea Mićunović, ponovo je, što je učinila i prije dvije godine, zatražila upotrebnu dozvolu za “Harmoniju“ od 13 spratova, ali je zahtjev vraćen i ostavljen rok od pet dana da im se dostave dokumenta

12222 pregleda 3 komentar(a)
Hotel "Harmonija", Foto: Vuk Lajović
Hotel "Harmonija", Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranje i urbanizma zatražilo je od budvanske kompanije “Old town invest group“ da dostavi dokaze da su izmirili komunalije Opštini Budva, ali i naknadu regionalnom vodovodu za apart hotel “Harmonija“ na rtu Zavala, kao uslov da bi dobili upotrebnu dozvolu.

Kompanija, u kojoj trećinu vlasništva ima Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića, ponovo je, što je učinila i prije dvije godine, zatražila upotrebnu dozvolu za “Harmoniju“ od 13 spratova, koja je izgrađena prije više od decenije, ali je zahtjev vraćen i ostavljen rok od pet dana da im se dostave dokumenta.

“Ovom Ministarstvu ste se obratili sa zahtjevom za izdavanje upotrebne dozvole za izgrađeni objekat namjene hotel u zahvatu detaljnog urbanističkog plana Bečići na osnovu građevinske dozvole izdate 21. decembra 2019. od strane Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine. Kako zahtjev sadrži formalne nedostatke koji sprečavaju postupanje, potrebno je dostaviti izjavu izvođača radova, nadzornog inženjera, vodećeg projektanta da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom, revidovani glavni projekat, te dokaz o uređenju odnosa u pogledu plaćanja naknade za komunalno opremanje, kao i naknade za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja“, navodi se u obrazloženju resornog Ministarstva.

Ostavljen je rok od pet dana da nedostaci budu otklonjeni, u suprotnom zahtjev će biti odbijen.

U Opštini su “Vijestima“ potvrdili da njihova služba nije zaključila ugovor o regulisanju obaveza sa “Old town invest group“.

Slučaj “Harmonija“ je specifičan po tome jer je višespratnica građena po građevinskoj dozvoli izdatoj po starom zakonu.

Po tim zakonskim odredbama, investitor je bio obavezan da izmiri komunalije tek nakon što završi objekat, odnosno prije nego što podnese zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole.

Do sada nikada Opština nije zvanično obračunala komunalije za taj objekat, a prije dvije godine zatraženo je od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj se dostavi građevinska dozvola.

Kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, Andrea Mićunović vlasnik je 34 odsto kapitala u firmi registrovanoj u Budvi, na koju je uknjižena zgrada, dok ostatak od po 33 odsto kapitala pripadaju partnerima Danilu Mićoviću i Milanu Zindoviću.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine kao teret stoji da apart hotel nema upotrebnu dozvolu, ali i da je pod hipotekom države koja je prije četiri godine upisala hipoteku na ime poreskog duga od 1,8 miliona eura. Hipoteku na apart hotel i zemlju upisala je i Prva banka na osnovu dvije kreditne linije od 5,44 milion eura, koji je uzet 2007. godine, a tu je i hipoteka za kredit od 2,45 milion eura iz 2011.vuk

Bonus video: