Morsko dobro upozorilo Statisa da će mu oduzeti upravljanje trima elitnim kupalištima

U opomeni taksativno navedeno šta je sve Statisova kompanija prekršila

23284 pregleda 311 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće „Morsko dobro“ uputilo je kompaniji „Adriatic properties“, naturalizovanog Crnogorca Petrosa Statisa opomenu pred raskid ugovora za zakup tri plaže, zapadne svetostefanske, Kraljeve i Kraljičine plaže, uvjereni da će zakupac hotelskog kompleksa „Sveti Stefan-Miločer” otkloniti nepravilnosti, ali se i dogovoriti sa mještanima.

U opomeni, u koju su „Vijesti“ imale uvid“, a koju potpisuju direktor Mladen Mikijelj i njegov pomoćnik Nikola Rađenović, taksativno je navedeno šta je sve Statisova kompanija prekršila, od nelegalnog postavljanja montažne kućice na rivi koja vode i do grad-hotela, ograde na Kraljičinoj plaži, ali i onemogućavanja korišćenja javnih površine i ne stavljanja u funkciju kupališta.

Javno preduzeće je, dok su njime upravljali kadrovi Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, još davne 2007. dalo u višedecenijski zakup Statisovoj firmi tri najelitnije crnogorske plaže.

„Opomenom pred raskid ugovora taksativno su navedene sve povrede Ugovora o korišćenju morskog dobra, kao i Zakona o morskom dobru koje ste povrijedili. Povrijedili ste odredbu ugovora o korišćenju morskog dobra od 12. juna 2007, propisane članom 16.2, „korisnik bez znanja i saglasnosti Javnog preduzeća i odobrenja nadležnih organa uprave vrši bilo kakvo uređenje, izgradnju, prepravke ili preduzme bilo kakve građevinske poduhvate i intervencije na ustupljenom morskom dobru, odnosno bez ili mimo odobrenja postavlja privremene objekte u zoni morskog dobra. Prekršene su i odredbe člana 16, tačka 16.4, koje glase da nakon okončanja radova na izgradnji kupališta tokom naredne kupališne sezone, odnosno u periodu od 1. maja do 31. oktobra obezbijedi rad kupališta, što podrazumijeva redovno, svakodnevno, detaljno čišćenje kupališta i uklanjanje otpadaka, ispravno i uredno funkcionisanje uređenja i opreme na kupalištu i rad pratećih, pomoćnih i uslužnih objekata na kupalištu, a imajući u vidu da vaša kupališta ni do današnjeg dana nijesu stavljena u funkciju i da nijesu očišćena“, navodi se u dopisu upućenom „Adriatic properties.

Iz Morskog dobra upozoravaju da je postavljanjem ograda i to na djelovima koji nijesu dati u zakup prekršen ugovor.

„Prekršen je i član 7 stav 2 koji glasi „prenosom prava korišćenja morsko dobro zadržava karakter javnog dobra u opštoj upotrebi, odnosno sva fizička i pravna lica imaju pravo nesmetanog pristupa postojećem i novoizgrađenom morskom dobru, a vi postavljanjem ograda i barijera onemogućavate prilaz i to čak na djelovima koji van nijesu dati u zakup. Takođe u poglavlju X prestanak važenja ugovora, članom 129 stav 2 alineja 1 navedeno je da se morsko dobro može uskratiti u cjelosti ili djelimično prije isteka roka za koji je ugovor zaključen, u slučaju da se morsko dobro ne koristi pod uslovima određenih Zakonom o morskom dobru. Zakonom o morskom dobru, u članu 16 stav 4 definisano je da se pod uređenim kupalištem podrazumijeva ograđeni vodeni i vodom neposredno povezani kopneni prostor sa kabinama, sanitarnim uređajima, tuševima i drugom potrebnom opremom, koji pod jednakim uslovima pristupačan svakome. Sve navedeno predstavlja više nego dovoljan osnov za raskid ugovora, ali vas još jednom molimo i ukazujemo na nepravilnosti u nadi da ćete iste otkloniti i usaglasiti vaš rad sa zakonom i ugovorom„, napominje se u dopisu.

„Adriatic properties“ već je započeo sa ispravljanjem nedostataka, pa je tako prekjuče sa rive uklonjena drvena montažna kućica. Komunalna inspekcija i policija opštine Budva je donijela rješenje o uklanjaju na zahtjev Morskog dobra, jer je Statisova kompanija postavila montažni objekat koji ne odgovara namjeni, jer je dozvola data samo za bankomat, ali i objekat je postavljen na lokaciji koja ne odgovora onoj iz Programa privremenih objekata. Prethodni rukovodeći kadar JP „Morskog dobro“ iz redova DPS i SD prethodnih godina aminovao je postavljanje ograde na Kraljičinoj plaži, ali i nelegalnih objekata, iako su na to u više navrata ukazivali mještani.

Betonizacijom Miločerskog parka sami ste uskratili standard de lux hotela

Mikijelj u dopisu Statisovoj kompaniji navodi da javno preduzeće od kada se on nalazi na čelu, nije garantovalo zatvaranje Kraljičine plaže za VIP goste.

“Napominjemo da na sastanku koji je održan u prostorijama našeg preduzeća, ni jednom riječju ili radnjom nijesmo učinili to da vam garantujemo da se Kraljičina plaža može zatvarati kada su tu VIP gosti, već smo to ostavili da se dogovorite sa mještanima. Naša pretpostavka je bila da za to vjerovatno neće biti nikakvog problema i da se vaše zajedničko funkcionisanje može graditi kroz činjenje međusobnih ustupaka, gdje bi vi omogućili mještanima ulazak na plažu, a oni vama zatvaranje istih kada vi imate potrebe za to“, naglašava se u dopisu i dodaje:

„Napominjemo da standard koji ste pomenuli da im je garantovan u ugovoru zaključenim sa Vladom Crne Gore, kao de lux međunarodnom hotelu, a koji je navodno ugrožen, ako je ikad i postojao, više ne postoji, jer ste betonizacijom Miločerskog parka izgradnjom višespratnica na terenu uveli nove standarde, a ne vidimo što bi to neko mogao da ugrozi, a da to već nije urađeno ovakvim postupanjem“, poručuju čelnici „Morskog dobra“.

Bonus video: