SPC: Nova vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše Temeljni ugovor

"Više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području"

31021 pregleda 369 reakcija 120 komentar(a)
Foto: Beta/Miloš Miskov
Foto: Beta/Miloš Miskov

Nova vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore, čime je ta crkva diskriminisana, saopštio je Sabor SPC, nakon zasijedanja na kojem je za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran Joanikije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je u četvrtak na dva sata boravio u Beogradu, a iz Beogradske patrijaršije su saopštili da je jedini razlog njegovog dolaska bio potpisivanje Temeljnog ugovora.

Krivokapić je kazao da je došao da prenese "poruku vjernog naroda" da za mitropolita bude izabran Joanikije i da predloži da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, na dan smrti višedecenijskog mitropolita Amfilohija.

On je nakon toga pojasnio u otvorenom pismu da je to samo predlog i da je ostavio patrijarhu SPC Porfiriju da predloži datum potpisivanja, ali i objasnio da se Ugovor ne možete potpisati prije održavanja sjednice Vlade na kojoj bi tekst Ugovora bio usvojen i da se o njemu moraju izjasniti svi članovi Vlade.

I iz Demokratskog fronta su saopštili da Krivokapić ne želi da potpiše Temeljni ugovor, dok ih on optužuje da su probali da opstruiraju izbor mitropolita i da se radi o unaprijed pripremljenoj aferi.

Sabor je, kako se navodi u saopštenju, sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i "narušavaju jedinstvo Pravoslavne crkve".

“Sa istom pažnjom je uzet u obzir izvještaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi SPC kako u Srbiji i u zemljama regiona, tako i u dijaspori širom svijeta”, objavljeno je na sajtu SPC.

Odlukom Sabora ukidaju se i episkopski savjeti.

"Sabor je stavio van snage ranije saborsku odluku o osnivanju episkopskih savjeta u raznim crkvenim oblastima s obzirom na to da su ti savjeti i bili osnovani kao privremena savjetodavna crkvena tjela dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima, a danas, hvala Bogu, više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području", navodi se u saopštenju SPC.

Navodi i da je u tom okviru posebna pažnja posvećena stanju Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Gdje se nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, pravâ i imovine SPC nastavljaju, i to, nažalost, u sve težem obliku”, navodi se u saopštenju Sabora.

Bonus video: