MUP: Pronađen model da djeca Vračana dobiju crnogorsko državljanstvo

Iz MUP-a su kazali da će za prijem u crnogorsko državljanstvo biti dovoljna potvrda da nemaju državljanstvo druge države

8578 pregleda 13 komentar(a)
Crnogorski pasoš, Foto: Shutterstock
Crnogorski pasoš, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, imajući u vidu međunarodne standarde, otvoriti prostor djeca građana crnogorskog porijekla, koji su 1991. godine došli iz albanskog mjesta Vrake, steknu crnogorsko državljanstvo prijemom, poštujući prije svega razloge humanosti, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

"Kako navedena lica borave više decenija u Crnoj Gori, a sticajem istorijskih i političkih okolnosti nisu državljani nijedne države, pa ni Albanije, stvorio se problem sa njihovim prijemom u crnogorsko državljanstvo. Uvažavajući njihovu životnu situaciju, kao i razloge pravičnosti i humanosti MUP će navedena lica tretirati kao lica bez državljanstva tkz.apatride, kojima će biti dovoljna potvrda da nemaju državljanstvo druge države. Navedena potvrda, uz druge odgovarajuće dokaze, biće osnov za ispravljanje nepravde prema ovim građanima naše zemlje, preciznije njih oko stotinu. Navedenoj kategoriji lica, Crna Gora ovo duguje", saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video: