Blokiraće put ako se ne poravna

“Zbog skinutog sloja asfalta, na gotovo čitavoj dionici puta, semaforske signalizacije i drugih zastoja, lokalno stanovništvo umnogome trpi posljedice. Tampon ispod skinutog asfaltnog zastora nije poravnan, već su napravljeni 'talasi', maksimalna brzina kojom se može saobraćati je 20 kilometara na sat”

5343 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Građani Mjesne zajednice Crljenice blokiraće put Pljevlja-Prijepolje ako firma koja radi rekonstrukciju puta do granice sa Srbijom ne omogući normalno odvijanje saobraćaja tom dionicom puta.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Darko Gačević, kroz koju većinom prolazi put prema graničnom prelazu Ranče, kaže da se saobraćaj odvija oteženo jer je sa većeg dijela puta od oko 13 kilometara skinut asfalt.

“Zbog skinutog sloja asfalta, na gotovo čitavoj dionici puta, semaforske signalizacije i drugih zastoja, lokalno stanovništvo umnogome trpi posljedice. Tampon ispod skinutog asfaltnog zastora nije poravnan, već su napravljeni „talasi“, maksimalna brzina kojom se može saobraćati je 20 kilometara na sat, zbog čega su mnogima oštećna motorna vozila. Takođe, prašina koja se stvara umnogome otežava normalne uslove saobraćaja, kazao je Gačević.

Mještani traže da se u najkraćem mogućem roku izvrši ravnanje tampona ispod skinutog asfaltnog zastora i omoguće normalni uslovi saobraćaja.

Ako se to ne desi, ističe Gačević mještani će blokirati radove dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Crljenica kaže da je iz Uprave za saobraćaj dobio uvjeravanja da će u skorije vrijeme poravnati dio puta sa kojeg je skinut asfalt.

“U razgovoru sa njima informisan sam da će put u poptunosti biti završen do kraja godine, iako je taj posao trebalo da bue završen do 18. avgusta”, rekao je Gačević

Put Pljevlja-Prijepolje posljednjih godina sve više koristi veliki broj turista koj putuju na odmor na Žabljak i Crnogorsko primorje.

Trenutno se saobraćaj odvija makadamskim putem koji nije poravnan, a pojedinim mjestima saobraćaj se odvija jednom trakom uz naizmjenično propuštanje vozila.

“Umjesto što se pristupilo kompletnoj rekonstrukciji, odnosno radovima na cijeloj dužini puta mogao se raditi dio po dio na kraćim dionicama od po nekoliko kilometara, čime bi se olakšao saobraćaj”, kazao je Gačević.

Rekonstrukcija trinaest kilometara puta Pljevlja-Mihajlovica do granice sa Srbijom počela je 18. avgusta prošle godine.

Vrijednost radova je 8,2 miliona eura, a cio posao se finansira iz kredita Evropske investicione banke.

Radovi obuhvataju, između ostalog, izgradnju treće trake na određenim dionicama, korekcije trase i profila za poboljšanje brzine, radijusa okretanja, zaustavljanja i daljine vidljivosti priključaka, rehabilitaciju ili rekonstrukciju mosta, izgradnju novih i rekonstrukciju oštećenih propusta, kao i potpornih i obložnih zidova, novih drenaža i ispusta, rehabilitaciju kosina, zamjenu oštećenih slojeva asfalta, postavljanje ili obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme.

Bonus video: