Priznanje fondacije The Gourmand Awards za tradicionalnu kuhinju sjevera Crne Gore

Pojedini hoteli i restorani na sjeveru, slali su svoje radnike na obuku za pripemu ovih jela, nakon toga više jela su uvrstili u svoje jelovnike

2537 pregleda 0 komentar(a)
Gorska trpeza, Foto: RDA
Gorska trpeza, Foto: RDA

Publikacija Gorska trpeza, koju je pripremila Regionalna razvojna agencija (RDA) za Bjelasicu, Komove i Prokletije, nagrađena je na konkursu francuske fondacije The Gourmand Awards.

Zbirka recepata sa sjevera Crne Gore osvojila je prvo mjesto u kategoriji „Gastro turizam“, a drugo u kategoriji „Najbolji među najboljima na cijelom svijetu“.

Kuvar Gastro trpeza , kako su obavijestili iz fondacije The Gourmand Awards, naredna četiri mjeseca, biće dio postavke na temu svjetskog kulinarskog nasleđa, u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj.

Nagrade autorima biće uričivane u novembru u Parizu.

„Ovo je priznanje svim našim ženama, koje su vjekovima kreativno smišljale kako da od ograničenih namirnica pripreme kvalitetne obroke svojoj familiji. Upravo njihovi recepti, uobličeni u publikaciji Gorska trpeza, zaslužili su ta vrijedna priznanje i zavrijedili divljenje svjetskih gastro eksperata“, kaže direktorica RDA Jelena Krivčević.

Publikacija Gorska trpeza podržana je kroz projekat čiji su donatori EU kroz CBC Montenegro Albania, kao i EBRD/FAO za durmitorsku regiju. Kofinansijer je Ministarstva javne uprave.

Krivčević kaže su na publikaciji radili, između ostalih, Snežana Zečević, Ivan Mališić, Jelica Pešić, Sonja Živaljević, Jovan Nikolić, Peter Stonelake... Krivčević je osimislila koncept publikacije i pomogla u pisanju tekstova, a publikaciju je štampala Art grafika.

Direktorica RDA podsjeća da seoska domaćinstva na Gastri ruti Gorske trpeze nude jela iz tog kuvara svojim gostima.

Takođe, pojedini hoteli i restorani na sjeveru, slali su svoje radnike na obuku za pripemu tih jela, nakon toga više jela su uvrstili u svoje jelovnike.

Bonus video: