Rađenović: Niko nas neće ucjenjivati, plaže će biti spremne

Stekli se uslovi za raskid ugovora sa kompanijom Adriatic properties za zakup četiri kupališta od Pržna do Svetog Stefana, tvrde iz Morskog dobra

25586 pregleda 149 reakcija 25 komentar(a)
Detalj sa Svetog Stefana, Foto: Branka Plamenac
Detalj sa Svetog Stefana, Foto: Branka Plamenac

Stekli su se uslovi za raskid ugovora sa kompanijom Adriatic properties za zakup četiri plaže od Pržna do Svetog Stefana, jer i pored dvije opomene nijesu otklonjeni nedostaci, a kupališta se ne održavaju.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća Morsko dobro Blažo Rađenović, navodeći da se neće tolerisati nepoštovanje ugovorenih obaveza.

Ako dođe do raskida ugovora, rekao je da će biti postignut dogovor sa vladinom firmom “Sveti Stefan hoteli” - vlasnikom hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer ili budvanskim Komunalnim preduzećem, o održavanju plaža tokom sezone.

Četiri elitna kupališta praktično su neuređena, iako je obaveza zakupaca bila da plaže polovinom maja stave u funkciju.

“Na osnovu osnovnog ugovora od 12. juna 2007, sklopljenog između Javnog preduzeća Morsko dobro Crne Gore i firme Adriatic properties DOO iz Budve, ustupani su djelovi morskog dobra u opštini Budva naselje Sveti Stefan - Pržno ukupne površine 43.948 kvadrata, četiri plaže - zapadna Svetostefanska, istočna Svetostefanska, kompletna Miločerska i Mala Kraljičina plaza. U ugovoru... piše da tokom cijele godine, u sezoni i van sezone zakupac mora da obezbijedi redovno i uredno čišćenje i održavanje označenog dijela morskog dobra i njegove neposredne okoline, redovno uklanja smeće i poštuje propise iz komunalne oblasti”, kazao je Rađenović.

On je dodao da u dokumentu takođe piše i da Javno preduzeće može pokrenuti postupak raskida ugovora... “nakon što korisnika pismeno opomene i ostavi mu primjereni rok u zavisnosti od razloga za otklanjanje raskidnog razloga”.

Naglasio je da je javno preduzeće na osnovu zapisnika svojih kontrolora i na osnovu evidentnih nepravilnosti zatečenih na kupalištima, do sada uputilo Adriatic propertiesu dvije pisane opomene i prvu usmenu prilikom obilaska terena.

“S obzirom da i dalje nijesu otklonjene sve nepravilnosti, stekli su se uslovi za raskid ugovora sa zakupcem. Nama nije namjera da raskidamo ugovorenu obavezu, ali kad nas zakupac na to primora, ma ko god on bio, prevashodno neodržavanjem najprestižnijeg kupališta na našoj obali koji smo mu ustupili na održavanje, to je onda jasan signal da neko želi da nas ucjenjuje i radi mimo zakona i propisa. Mi to nećemo dozvoliti i jasno ćemo odgovoriti na svaki ovakav način nepoštovanja ugovorene obaveze”, poručio je Rađenović.

On je rekao da javnost mora da zna da će javno preduzeće postići dogovor o održavanju ili sa Vladinom firmom koja je vlasnik hotela ili sa opštinskim komunalnim preduzećem.

“Ove plaže će u najkraćem roku bit spremne za doček gostiju. Ali, svakako smo kadri i odlučni da se obračunamo sa svima koji nepoštuju ugovorenu obavezu, kao i posebno sa divljim graditeljima i investitorima u zoni morskog dobra. Njima samo jedna poruka - srušićemo svaki divlji objekat, a neodgovorna pravna ili fizička lica dalje procesuirati”, istakao je Rađenović.

Vlasnik “Adriatic propertiesa, grčki biznismen Petros Statis prije tri dana je na A1 televiziji kazao da je kompanija “Aman”, koja upravlja hotelskim kompleksom grad-hotelom “Sveti Stefan” i Vilom Miločer, riješila da zatvori poslovanje u Crnoj Gori za ovo ljeto.

Statisu date četiri plaže za 65.000 eura

U ugovoru o zakupu četiri elitne plaže, koji je sa kompanijom Adriatic properties prije 14 godina zaključila tadašnja DPS- SDP uprava Morskog dobra, precizirano je da je godišnja zakupnina svega 65.000 eura.

Plaže su tim ugovorom date u zakup na 30 godina.

“Iznos godišnje naknade biće plaćen za svaku odgovorajuću godinu u 12 jednakih mjesečnih rata koje dospijevaju za plaćanje 5. u mjesecu. U slučaju kašnjenja plaćanja ugovorne naknade, korisnik je dužan da plaća ugovorenu kamatu u iznosu od 7,5 odsto na godišnjem nivou, uvećanu za zateznu kamatu od 4 odsto godišnje”, piše u ugovoru.

Bonus video: