Krivokapić: Vlada svjesna važnosti CANU

"Vaša misija ostaje temelj i sjećanje na onu tačku otkuda smo kao narod krenuli i odgovor kamo nam valja stići“, kazao je premijer

12415 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2021. 14:02h

Konstitutivna sjednica Odbora za obilježavanje jubileja - 50 godina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti održana je danas Muzičkom centru u Podgorici.

Sjednici su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, članovi Predsjedništva CANU, kao i dosadašnji predsjednici Akademije.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik CANU, akademik Dragan K. Vukčević.

Krivokapić je kazao da CANU, "kao Hram mudrosti", sagledava sve uspjehe i neuspjehe svoga naroda.

„Sabira sva njegova iskušenja i predlaže rješenja posredstvom dokazanog profesionalizma, ali i savjesnog patriotizma, jer ste vi uzor Crne Gore. Vaša znanja, kompetencije i izuzetna mudrost ne podliježu sudovima političkih mijena i dnevnim predrasudama, već istinoljubivim naučnim činjenicama i savjesnoj brizi za očuvanje svih vrijednosti koje Crna Gora ima. Vaša misija ostaje temelj i sjećanje na onu tačku otkuda smo kao narod krenuli i odgovor kamo nam valja stići“, kazao je premijer.

Krivokapić je ocijenio da se Crna Gora i građani nalaze na istorijskoj prekretnici. „Već smo napravili iskorake ka novim pristupima savremene demokratije, ka novim prostorima osvojenih građanskih sloboda i prava, ne odustajući od evropskog puta i evropske perspektive. Kao predsjedniku Vlade, vrlo mi je stalo do Vašeg mišljenja, do Vaših predloga i zaključaka po svim pitanjima koja su otvorena ili će se otvoriti, a koja imaju za cilj da se unaprijedi i obogati naš sveukupni društveni život, a time i naša opšta zajednica i država. Kao Vlada želimo da Vašu akademsku blagonaklonost, dobronamjernost i Vašu mudrost sasvim primimo na znanje, koje stavljamo u funkciju građanskog pomirenja i ujedinjenja, građanske solidarnosti i inkluzivnosti, u funkciju prosperiteta, koji ne smije biti doveden u pitanje od strane partikularizma, subjektivizma, iracionalizma ili uskostranačja“, kazao je on.

Rekao je i kako želi da današnje okupljanje rezultira plodonosnim funkcionisanjem Odbora, koji će na dostojan način obilježiti jubilej – 50 godina od osnivanja CANU.

“Pedeset ljeta u kojima je valjalo pedeset puta zaorati, posijati, požnjeti - sabirati plodove najvećih pregalaca, graditelja, naučnika, istraživača i umjetnika, koje ovaj narod ima. Srećan Vam rad i želim da znate da je aktuelna Vlada svjesna važnosti ove Institucije, da je spremna da da svoj dužni doprinos kako u ovom tako i u drugim Vašim projektima, koje doživljavamo kao održivo investiranje u budućnost naših potomaka, kazao je predsjednik Vlade.

Bonus video: