Kalač zaboravio da ima 25.000 eura na računu

Bivši direktor Uprave za šume Nusret Kalač prekršio Zakon o sprečavanju korupcije

19269 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Aida Sadiković
Foto: Aida Sadiković

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je bivši direktor Uprave za šume Nusret Kalač prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Utvrđeno je da je dostavio imovinski karton sa netačnim i nepotpunim podacima, koji se odnose na prihode od 25.000 eura.

Kalač je kazao da je to urađeno greškom službenika banke.

“Ističe da je na pomenutim poslovima u tom vremenu u Prvoj banci u Rožajama radila njegova sestra Ismeta Asanagić, koja je uspjela da se sjeti da je u tom periodu napravio privremeno finansijsko zaduženje u iznosu od 25.000 eura koje je bilo neophodno da bi njegov sin Haris Kalač, mogao da se prijavi i upiše na fakultet u SAD, jer je kao jedan od neophodnih uslova bio da jedan od roditelja sa kojim student živi u kućnoj zajednici posjeduje najmanje 25.000 na svom računu”, navodi se u obrazloženju.

Prema Zakonu, javni funkcioner dužan je da u kartonu navede tačne i potpune podatke, u suprotnom će biti kažnjen od 500 do 2.000 eura.

Agencija je u slučaju direktora pljevaljskih “Lokalnih puteva” Dragana Jovovića utvrdila da je u više slučajeva prekršio zakon, a osim što nije dostavljao u zakonskom roku imovinski izvještaj, nije prijavio sve svoje i prihode i imovinu članova porodice, ali ni uvećanje imovinske vrijednosti preko 5.000 eura.

U slučaju Bećira Selaja utvrđeno je da je prekršio zakon jer je istovremeno bio odbornik u Skupštini opštine Ulcinj i zamjenik direktora “Komunalne djelatnosti”.

U slučaju predsjednice Skupštine opštine Bijelo Polje Nemše Omerhodžić, Agencija je utrdila da nije prijavila tačne prihode i imovinu svoje i članova svoje porodice.

Bonus video: