MUP: Neusvajanje budžeta onemogućava rad

"Dovodi se u pitanje obavljanje redovnih aktivnosti, koje su značajne za sve građane Crne Gore"

12077 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, Foto: Savo Prelević
Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, Foto: Savo Prelević

Ukoliko ne bude usvojen državni budžet za 2021. godinu, to će u velikoj mjeri otežati funkcionisanje i sam rad Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

To su jutros saopštili iz MUP-a, kazavši da je na nivou cijelog tog resora otežano funkcionisanje usljed nedostatka adekvatnog kadra i podmlađivanja strukture zaposlenih, zbog nemogućnosti sprovođenja kadrovskog plana.

"Javnost je upoznata da je policija ostala bez 130 automobila, koji su 2018. godine uzeti na finansijski lizing. Suvišno je govoriti koliko je to značajno za policijski rad, koji funkcionise, ali otežano. Dovodi se u pitanje obavljanje redovnih aktivnosti, koje su značajne za sve građane Crne Gore", ističu iz MUP-a.

Sve to, kako su kazali, neposredno utiče na neke od glavnih ciljeva i ispunjavanje obaveza Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, a to su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Svakodnevne i kontinuirane aktivnosti se otežano sprovode iz nadležnosti Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, između ostalog redovno održavanje informacionog i sistema za izdavanje identifikacionih dokumenata je dovedeno u pitanje. Obrazaca za ID dokumenta zasad ima dovoljno, ali se moraju opredjeliti sredstva za naknadno naručivanje novih obrazaca. Nije moguće zaključiti godišnji ugovor o nabavci registarskih tablica na osnovu okvirnog Sporazuma zaključenog na period od četiri godine, čime se otežava postupak registracije vozila."

Planirana su, dodaju iz MUP-a, i budžetska sredstva za projekte koji imaju cilj da unaprijede rad Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, kroz donošenje strategija, zakona, akcionih planova, a za koje je između ostalog potrebna ekspertska podrška.

Kazali su da imaju problem i sa smjestajnim kapacitetima, ishranom, opremom za tekuće održavanje, održavanje objekata, nabavkom medicinskih i higijenskih sredstava, u momentima povećanog priliva stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori.

Problemi postoje, kako navode iz MUP-a, i u funkcionisanju Direktorata za zaštitu i spašavanje. "U pitanje je dovedeno održavanje avio – helikopterske jedinice, a samim tim i priprema za požarnu sezonu. Otežan je i proces nabavke opreme za pomenuti Direktorat, posebno kada je riječ o opremi za reagovanje u slučaju zemljotresa."

Kašnjenje usvajanja budžeta, ističu, može imati uticaja na plaćanje godišnjih kontribucija prema međunarodnim i regionalnim organizacijama i agencijama, na koje se Crna Gora samim pristupanjem obavezala. Takođe, implementacija određenih obaveza koje proističu iz potpisanih bilateralnih i multilateralnih sporazuma može biti onemogućena ili odložena.

"Brojne aktivnosti su stopirane, odložene, ili prolongirane usljed nedostatka novca za njihovu realizaciju, a očekivanja javnosti od ovog, kao i od svih ostalih Vladinih resora su velika", ističu iz MUP-a, dodavši da su usporene obuke službenika tog resora i Uprave policije, kao i saradnja sa Policijskom akademijom u Danilovgradu, gdje već dvije generacije čekaju na zasnivanje radnog angažmana, na osnovu informacije koju je usvojila Vlada.

"Na nivou cijelog Ministarstva unutrašnjih poslova otežano je funkcionisanje usljed nedostatka adekvatnog kadra i podmlađivanja strukture zaposlenih, zbog nemogućnosti sprovođenja kadrovskog plana. Usvajanje budžeta omogućilo bi realizaciju i održavanje kontinuiteta pružanja usluga i nesmetano odvijanje procesa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: