Glavni grad pretvorio tri dana u tri godine

Iako su službenici bili u obavezi da građane upozore da nešto fali u dokumentaciji najviše nekoliko dana nakon predaje zahtjeva za legalizaciju, rješenja o odbijanju šalju poslije nekoliko godina

9249 pregleda 1 komentar(a)
Gužve na šalterima u Podgorici tokom predaje dokumentacije za legalizaciju (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Gužve na šalterima u Podgorici tokom predaje dokumentacije za legalizaciju (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Na adresu desetina građana Podgorice, koji su zahtjev za legalizaciju svojih kuća podnijeli tokom 2018, nedavno je iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj stiglo rješenje, kojim se odbijaju, uz obrazloženje da su bili nepotpuni, ali ne i obavještenje u kojem roku da dostave dodatna dokumenta.

Podgoričani koji su kontaktirali “Vijesti” tvrde da ih nadležni iz Sekretarijata nisu obavijestili da treba da otklone nedostatke ni skoro tri godine od kada su dostavili dokumentaciju, iako u rješenju o odbijanju stoji da je ovlašćeni službenik dužan da to uradi tri dana od podnošenja zahtjeva.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega su pojedini građani u aprilu dobili rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, iako je to moralo da bude učinjeno neposredno nakon podnijetog zahtjeva.

“Prije dobijanja rješenja o odbijanju, nisam obaviješten da moram dopuniti svoj zahtjev za legalizaciju, koji sam, inače, predao na vrijeme. To sam uradio u ljeto 2018, a sada, tri godine nakon što sam tražio legalizaciju dostavljaju mi rješenje o odbijanju. Pri tome i u tom rješenju piše da je ovlašćeni službenik bio dužan da me obavijesti o eventualnim nedostacima tri dana nakon prijema rješenja”, kazao je Podgoričanin koji je želio da bude anoniman.

On je “Vijestima” dostavio dokumentaciju i rješenje, kojim se potvrđuju njegovi navodi, a istakao je da je uložio žalbu na taj dokument.

“Nisam samo ja dobio takvo rješenje, mnogi od građana i mojih komšija su na isti način odbijeni”, naveo je on.

U rješenju o odbijanju se navodi da je propisano da kada podnesak sadrži neki formalni nedostatak, zbog kojeg se po njemu ne može postupiti ili ako je podnesak nerazumljiv ili nepotpun, ovlašćeno lice će stranku obavjestiti tri dana od podneska, dati mu rok do kojeg mora da otkloni nepravilnosti.

“Ako stranka otkloni nedostatke u roku, smatraće se da je podnesak bio uredan od njegovog podnošenja. Ako stranka ne otkloni nedostatak u roku, ovlašćeno službeno lice će u roku od sedam dana od isteka roka, rješenjem odbiti podnesak”, navodi se u rješenju.

Međutim, kako je ističe Podgoričanin, nikakvo obavještenje nije dobio, a i samo rješenje o odbijanju je kontradiktorno.

“O tome sam morao da budem obaviješten u ljeto 2018, a ne u aprilu ove godine. Dakle tri godine nakon roka koji stoji u rješenju”, naveo je on.

Kako je pojasnio, zahtjev za legalizaciju je podnio 2018, iako je kuća napravljena prije više od 40 godina. Ističe da u trenutku gradnje taj dio grada nije bio pokriven Detaljnim urbanističkim planom (DUP), tako da nije bilo mogućnosti da se ranije to uradi.

U Podgorici je prema zvaničnim podacima 2019. godine usvojeno samo 40 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Prema podacima Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada, do zakonskog roka - 15. jula 2018. podnijet je 12.671 zahtjev za legalizaciju, dok je 293 građana to uradilo nakon isteka roka.

Većina zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, kako se navodi u dokumentaciji Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, su nepotpuni, jer ne sadrže elaborat premjera izvedenog stanja, kopiju plana ili list nepokretnosti.

“Određeni broj zahtjeva dopunjen je elaboratima premjera izvedenog stanja. Sekretarijat redovno dostavlja obavještenja za dopunu podnijetih zahtjeva. Takođe, pojedini zahtjevi su neuredni u smislu da se na ostavljenim adresama obično ne nalaze podnosioci zahtjeva niti se na ostavljene brojeve telefona isti javljaju ili podnijeti zahtjevi ne sadrže nikakve podatke, koji bi mogli biti validni za uručivanje obavještenja, već samo ime i prezime podnosica zahtjev, što predstavlja veliki problem za ažuran rad Sekretarijata”, tvrdili su ranije nadležni.

Prema zvaničnim podacima za legalizaciju u cijeloj Crnoj Gori podnijeto je preko 51.000 zahtjeva, a nakon 15. jula 2018, odnosno isteka roka bilo ih je 2.560.

Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) početkom 2020. godine prihvatilo je inicijativu Zajednice opština Crne Gore i dozvolilo novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

Bonus video: