„Plantaže” dobile restoran bez tendera

Iako je ponuda odbijena kao neispravna, državna kompanija dobila restoran na Skadarskom jezeru. Zbog toga je protiv menadžmenta Nacionalnih parkova podnesena krivična prijava

48483 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Restoran "Plantaže"
Restoran "Plantaže"

Nakon neuspjelog javnog poziva na kojem je kao neispravna odbijena i ponuda “Plantaža”, uprava Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ipak je “Plantažama” povjerila da vode restoran na Skadarskom jezeru.

To su “Vijestima” potvrdili iz NPCG, odgovarajući na pitanja u vezi sa krivičnom prijavom koju su zbog tog posla protiv direktorice Jelene Kljajević i više drugih lica, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijeli iz preduzeća “Imperia Troy Hotel Group”.

“Nakon sprovedenog postupka, Javno preduzeće je donijelo odluku da u cilju bolje ekonomske valorizacije restorana, otpočne sa upravljanjem ovim ugostiteljskim objektom. Aktivnosti u vezi sa tim su u toku i iz tog razloga javni poziv nije više objavljivan”, potvrdili su iz Nacionalnih parkova navode iz krivične prijave, koji se odnose na davanje posla “Plantažama” mimo javnog poziva. Kazali su i da nemaju informacije o krivičnoj prijavi.

Preduzeće je 15. februara objavilo u dnevnom listu “Pobjeda” i na vebsajtu nparkovi.me javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti - restorana, koji se nalazi u mjestu Vranjina, na području Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

“Komisija za sprovođenje postupka je pristigle ponude odbila kao neispravne, a takođe je i prigovore učesnika u postupku odbila kao neosnovane”, kazali su iz NPCG, dodajući i da privredno društvo “Imperia Troy Hotel Group” koje je podnijelo krivičnu prijavu, nije dostavljalo ponudu na taj javni poziv.

“Napominjemo da Javno preduzeće do današnjeg dana nije obaviješteno o podnošenju krivične prijave Specijalnom tužilaštvu u vezi sa predmetnim postupkom”, rekli su “Vijestima”.

Preduzeće “Imperia Troy Hotel Group” krivičnu prijavu SDT-u podnijelo je 26. maja. Prijava se odnosi na direktoricu NPCG Jelenu Kljajević, NN lica koja su zaposlena u NPCG, a prijavom je obuhaćeno i preduzeće “13. jul Plantaže” AD, “kao saizvršilac i pomagač”.

U obrazloženju krivične prijave, pored ostalog, navodi se da je podnijeta zato što su “u periodu od 5. 4. 2021. pa na dalje, svjesni svog djela čije su izvršenje i htjeli, na organizovan način, protivpravno omogućili preduzeću ‘13. jul Plantaže’ AD Podgorica da vrši privrednu djelatnost u restoranu u NP Skadarsko jezero”.

“Uprkos činjenici da je ponuda ovog pravnog lica pravosnažno odbačena kao neispravna dana 2. 3. 2021. na konkursu po Javnom pozivu JP za nacionalne parkove Crne Gore za prikupljanje ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora za obavljanje poslovne djelatnosti - restorana u NP Skadarsko jezero”, navodi se, pored ostalog, u prijavi i dodaje da je na taj način preduzeću “Plantaže” omogućeno sticanje imovinske koristi veće od 40 hiljada eura, te da su time izvršili krivično djelo “zloupotreba ovlašćenja u privredi... ili neko drugo koruptivno krivično djelo”.

Prema tekstu javnog poziva, u zakup je dat ugostiteljski objekat površine 220 kvadrata, sa terasom površine 200 metara kvadratnih i uređenim parking prostorom površine 300 kvadrata. Objekat čini prizemlje objekta Upravne zgrade NP Skadarsko jezero, koji se nalazi u Podgorici, mjesto Vranjina. Minimalna godišnja cijena zakupa za objekte iznosila je 35.000 eura bez PDV-a, zakupnina je trebalo da bude isplaćena polugodišnje unaprijed, za tekuću godinu, a objekti dati u zakup na period od pet godina.

Iz NPCG “Vijestima” nisu kazali na koliko dugo će trajati zakup u slučaju u kojem su taj posao dali “Plantažama” mimo javnog poziva.

Iz “Imperia Troy Hotel Group” tvrde i da je tekst oglasa “nezakonito oglašen” i da nije bio vidljiv na vebsajtu NPCG. Na internet prezentaciji Nacionalnih parkova, u rubrici “aktuelno”, na naslovnici, vidljivo je 10 posljednjih vijesti. Tekst javnog poziva može se naći na sajtu, ali ciljanom pretragom i listanjem svih vijesti koje su objavljene kao “nekategorisane” (uncategorized). Ta vijest objavljena je uz naslov “JP NPCG objavljuje javni poziv”. Ni otvaranjem zainteresovani ne dobijaju konkretnije pojašnjenje, jer se u vijesti navodi “JP NPCG objavljuje Javni poziv za ustupanje u zakup poslovnih prostora”. Tek klikom na “detaljnije” otvara se PDF verzija stranice iz dnevnih novina “Pobjeda”.

Prema Zakonu o državnoj imovini, “prodaja i davanje u zakup stvari i drugih dobara u državnoj imovini vrši se javnim nadmetanjem ili na osnovu prikupljenih ponuda, a izuzetno neposrednom pogodbom”.

Davanje u zakup stvari i drugih dobara u državnoj imovini neposrednom pogodbom, kako se navodi, može se vršiti u slučaju kada davanje u zakup ne uspije ni nakon tri uzastopna objavljivanja javnog poziva za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda.

Komisija za sprovođenje postupka je pristigle ponude odbila kao neispravne, a takođe je i prigovore učesnika u postupku odbila kao neosnovane”, kazali su iz NPCG