"Kao da se nastavlja praksa prethodne Vlade"

NPCG: Ukoliko Vladi i NVO sektoru ne trebaju nacionalni parkovi i preduzeće, neka kažu i da se razilazimo

Ističu da pored toga što Vlada nije uplatila novac za majske plate radnicima, da su ušli i u Vladin program podrške privredi i građanima, gdje su cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu smanjene za pedeset posto, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu do sledeće godine, uz reprogram na 12 rata

12053 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Nacionalni park Skadarsko jezero, Foto: NPCG
Nacionalni park Skadarsko jezero, Foto: NPCG

Ukoliko državi i nevladinom sektoru nisu potrebni nacionalni parkovi i javno preduzeće koje njima upravlja, bilo bi korektno da kažu i da se polako razilazimo, navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore koje potpisuju predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić i direktorica Jelena Kljajević.

One navode da su NPCG zatrpani zahjevima za slobodan pristup informacijama i prijavama na razne teme, "vjerovatno potpomognuti medijskim linčom koji pojedini mediji sprovode prema nacionalnim parkovima".

Ističu da pored toga što Vlada nije uplatila novac za majske plate radnicima, da su ušli i u Vladin program podrške privredi i građanima, gdje su cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu smanjene za pedeset posto, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu do sledeće godine, uz reprogram na 12 rata.

"Kao da se nastavlja praksa prethodne Vlade koja nam je otela dva najznačajnija ugostiteljska objekta, restorane na Biogradskom i Crnom jezeru i predala privatniku i tako dramatično smanjila prihode nacionalnih parkova. I zbog najnovijih mjera nove Vlade smo ostali bez značajnih prihoda posebno uoči početka turističke sezone za koju smo imali velike investicione planove", navodi se u saopštenju Jočić i Kljajević.

Kako dalje navode, sa namjerom da unaprijede poslovanje Preduzeća, formirali su nove službe od radnika koje zatekli i nekoliko novih, a krivolov na Skadarskom jezeru su u ogromnoj mjeri smanjili angažovanjem osam nadzornika na određeno vrijeme.

Tvrde da su se zbog toga našli na meti nevladinih i Vladinih organizacija.

"Koje su mirno posmatrale kako je prethodni direktor uposlio u vrijeme svog mandata 101 radnika, od čega 42 poslije izbora. Takođe su mirno posmatrali kako se za izradu jednog projekta za toalet sa dvije šolje i dva lavaboa plaća gotovo 8.000 evra, dok je predračun iznosio čitavih 30.000 evra. To je samo jedan od „biznisa“ prethodne uprave koja nije izazvala pozornost niti Specijalnog državnog tužilaštva, niti nevladinog sektora, niti pak Vlade", piše u saopštenju.

Za novi logo ni euro, za sezonu planirano poboljšanje turističke ponude

Dodaju da im se prigovara i izrada novog loga preduzeća koji je, kako tvrde, na svakom stručnom kantaru vredniji, jasniji i primjereniji instituciji kakvi su nacionaloni parkovi od predhodnog koji kada se štampa u malom formatu predstavlja samo neprepoznatljivu mrlju.

"I gle čuda, za taj novi znak nismo izdvojili ni jedan evro, a njegovom centru se nalazi prikaz teritorije Crne Gore, za razliku od predhodnog koji je koštao deset hiljada evra, ko god da je to finansirao", navodi se u saopštenju.

Ističu da za ovu sezonu imaju velike planove, te da su pored očuvanja i afirmacije prirodnih i kulturnih dobara koja su im data na upravljanje, namjerili da poboljšaju turističku ponudu na dobrobit Preduzeća ali i lokanih zajednica.

"Dakle, planirali smo da stavimo u funkciju dva kafe bara na Crnom i Biogradskom jezeru, da preuzmemo restoran na Skadarskom jezeru, kao i bungalove na Lovćenu. Planiramo da aktiviramo rafting Tarom u našoj režiji, dva vozića za panoramsko razgledanje Lovćena i Durmitora (koji su, inače, od kad su kupljeni i plaćeni 450.000 evra, dvije godine bili van funkcije), kao i krstarenje Skadarskim jezerom. Planiramo takođe da postavimo ekološke toalete svuda gdje nedostaju, kako bi crnogorski nacionalni parkovi ličili na one u uređenim zemljama", stoji u saopštenju.

Povezani članci

04. Jun 2021.

„Plantaže” dobile restoran bez tendera

Jočić i Kljajević zaključuju da ako sve ovo nije dovoljno pet mjeseci po ulasku u razorene nacionalne parkove, nego pola Pravne službe radi oko ispunjavanja raznoraznih zahtjeva umjesto da bude pravna podrška ambicijama da preduzeće dignu na noge, mogu da kažu da "niti možemo više, niti možemo bolje".

"I da napomenemo da Uprava JPNPCG nema šta da krije, već se strogo drži zakona i sve snage su usmjerene na ravoj preduzeća."

Preporučujemo za Vas