Odović: Pajković stala u odbranu Ustava, ljudskih prava i profesije, rizikujući da je Advokatska komora sankcioniše

"Ona je heroina našeg društva, koja je dokazala da advokat u svakom trenutku treba da bude svjestan svoje odgovornosti,da bude sinonim za pravdu i vladavinu prava i branilac pravnog poretka"

24503 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Odović, Foto: Savo Prelević
Odović, Foto: Savo Prelević

Advokatica Mirjana Pajković je ponosno i odlučno stala u odbranu Ustava, ljudskih prava i časti svoje profesije, izlažući se riziku da bude sankcionisana od Advokatske komore, saopštio je danas Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Pajković će zastupati Luku Krivokapića (27) iz Nikšića, osumnjičenog za ubistvo tri godine mlađeg sugrađanina Matije Vujovića.

Povezani članci

05. Jun 2021.

Pajković će zastupati Krivokapića

"Vijestima" je rečeno da je Pajković dobila rješenje o zastupanju i da je uprkos štrajku advokata odlučila da pruži pravnu pomoć osumnjičenom, kao i pravo na odbranu.

U slučaju da nijedan advokat nije pristao da brani Krivokapića, on bi morao da bude pušten na slobodu.

"Njeno ime je Mirjana Pajković. Ona je danas ponosno i odlučno stala u odbranu Ustava, ljudskih prava i časti svoje profesije, izlažući se riziku da bude sankcionisana od Advokatske komore. Pajković je javni interes stavila ispred ličnog i hvala joj na tome u ime naroda! Ona je heroina našeg društva, koja je dokazala da advokat u svakom trenutku treba da bude svjestan svoje odgovornosti,da bude sinonim za pravdu i vladavinu prava i branilac pravnog poretka", napisao je Odović na Tviteru.

Advokatska komora Crne Gore zvanično je stupila u štajk 24. maja i tada je naložila svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjenja zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je na 20. maja na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

Iz MFSS i Vlade su pozvali predstavnika advokata da u srijedu još jednom raspravljaju o načinu primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Bonus video: