Otpad na zaštićenom području ničija briga?

Zbog deponovanja otpada na Marezi i Lužnici iz EPA traže reakciju Glavnog grada. Glavni grad očekuje reakciju države

5062 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) zahtijevala je od Glavnog grada da na Marezi i Lužnici, drugoj zoni zaštite Parka prirode Dolina rijeke Zete, hitno obustave radove i da se pronađe lokacija na koju bi bili premješteni “milioni kubika otpada” koji je deponovan na tom zaštićenom području.

Navodeći da je sporni građevinski otpad nastao zbog rekonstrukcije puta Podgorica-Danilovgrad, iz Glavnog grada kazali su da su deponovanje otpada 1. aprila prijavili ekološkoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove.

“I zatražili preduzimanje mjera, u skladu sa nadležnostima. Nemamo odgovor na to zašto nadležni državni organi nisu reagovali na naš dopis”, kazali su “Vijestima” iz Glavnog grada, dodajući i da je investitor radova Uprava za saobraćaj Ministarstva kapitalnih investicija, a da je saglasnost na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu 2019. dala Agencija.

Direktor EPA Milan Gazdić uputio je prije nekoliko dana dopis gradonačelniku Ivanu Vukoviću u kojem, pored ostalog, navodi da su tokom monitoringa ptica gnjezdarica na Marezi i Lužnici zatekli “stravične prizore uništavanja močvarnih staništa”. On je podsjetio da je studija zaštite za Park prirode Dolina rijeke Zete, prepoznala proširenje puta Podgorica-Danilovgrad “kao važan infrastrukturni projekat”.

“I navela da zaštita područja nije smetnja navedenoj investiciji. Međutim, u II zoni zaštite izvođač radova (vjerovatno uz nečiju dozvolu ili znanje), zasuo je šutom plavne livade koje su od posebnog interesa za zaštitu”, naveo je on.

Ornitolog Darko Saveljić kaže da bi zbog ugrožavanja zaštićenog područja Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj mogla da obustavi finansiranje izgradnje puta.

“Procjena uticaja na životnu sredinu ove investicije (posebni dokument vezan za autoput) striktno navodi da je zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim lokacijama. EBRD, vrlo vjerovatno, obustaviće finansiranje izgradnje puta zbog ugrožavanja zaštićenog područja. Nastaviće da ga finansira kad se šut izmjesti iz zaštićenog područja. Stotine hiljada kubika nasutog materijala neko mora da izmjesti od nečijih para”, rekao je Saveljić.

Iz EPA podsjećaju da su studiju zaštite za Park prirode Dolina rijeke Zete usvojili lokalni parlamenti Podgorice i Danilovgrada.

Prema tom dokumentu, u zoni zaštite II sa aktivnim režimom zaštite, mogu se sprovoditi intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja; vršiti kontrolisano korišćenje prirodnih resursa, bez posljedica po primarne vrijednosti njihovih prirodnih staništa, populacija, ekosistema, obilježja predjela i objekata geonasljeđa”, navode iz EPA.

Dodaju i da se II zona režima zaštite odnosi na rijeku Zetu sa pritokama, Maticu (Sitnicu) u Lužnici, te na rječne obale, velike plavne zone uz rijeke i veće livadske ili šumske komplekse u ravnici.

“A bez kojih funkcionisanje druge zone zaštite u biološkom i upravljačkom smislu ne bi bilo moguće. Druga zona predstavlja glavno matično stanište, hranidbeni i reproduktivni centar za brojne osjetljive i vrijedne vrste. U aktivnoj zoni je dozvoljena poljoprivredna proizvodnja koja ne umanjuje već unapređuje stanje vode, zemljišta i biodiverziteta. Takođe u ovoj zoni su prihvatljive rekreativne i turističke aktivnosti koje ne remete stanje ekosistema. U ovoj zoni nije dozvoljen lov, sječa šume i gradnja”, navode iz EPA, dodajući da je Studija naložila i da se prostorni planovi obje opštine, koji su istekli 2020, prilagode rješenjima Studije zaštite.

Iz NVO “Eko rendžeri” juče su tražili da se lokacija “u što kraćem roku sanira i vrati u prvobitno stanje”.

Bonus video: