Mini hidroelektrana “Miolje polje” prirodi ne šteti, za Opštinu korisna

Prva elektrana u Crnoj Gori u Beranama koja je u opštinskom vlasništvu, izgrađena na gradskom vodovodu, počela je da proizvodi prve kilovate struje i da ih prenosi u državni elektrodistributivni sistem

7832 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Mala hidroelektrana “Miolje polje”, izgrađena na beranskom gradskom vodovodu, počela je da proizvodi prve kilovate struje i da ih prenosi u državni elektrodistributivni sistem.

To je prva elektrana u Crnoj Gori koja se nalazi u vlasništvu neke opštine, ili preduzeća čiji je opština osnivač.

Ditrektor DOO “Benergo” Nikola Ćojbašić rekao je da je poslije brojnih peripetija, administrativnih barijera i probnog rada mini hidroelektrana na gradskom vodovodu konačno profunkcionisala i predstavlja prvu takve vrste u Crnoj Gori.

Preduzeće “Benergo” formirala je Opština Berane prije nekoliko godina sa ciljem da se bavi proizvodnjom, prenosom, distribucijom i trgovinom električnom energijom.

“Nedavno smo potpisali ugovor sa Crnogorskim operaterom tržišta električne energije (COTEE) o podsticajnoj cijeni struje iz obnovljivih izvora energije. Na taj način je proizvedena struja u ovoj elektrani počela da se isporučuje tržištu, što je od velikog značaja za našu opštinu”, kazao je Ćojbašić.

Prema njegovim riječima, radi se o korisnoj i isplativoj investiciji, s obzirom na to da će mini hidroelektrana na mjesečnom nivou ostvarivati dohodak u visini od oko 20 hiljada eura.

“Ova mala hidroelektrana ima snagu od oko 300 kilovata, što znači da će, prema sadašnjim tržišnim cijenama, na godišnjem nivou proizvoditi struju u vrijednosti od oko 250.000 eura”, kazao je Ćojbašić.

On objašnjava da se proizvedena struja ne može direktno koristiti, već da se mora usmjeravati ka elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

“To upravo i radimo, a naše preduzeće će zato dobijati novac od prodate struje, što potvrđuje da se dugoročno radi o isplativom projektu”, naveo je Ćojbašić.

Iz preduzeća “Benergo” uvjeravaju da se radi o čistom ekološkom projektu i da mini hidroelektrana ničim neće negativno uticati na kvalitet vode sa gradskog vodovoda.

“Nema nikakve bojazni da bi postavljanje postrojenja za proizvodnju struje na gradskom vodovodu moglo negativno uticati na kvalitet vode koju građani koriste za piće. Radi se o čisto ekološkom projektu, jer prilikom prolaska vode kroz turbine neće imati nikakvih negativnih uticaja. Uostalom, u razvijenim zemljama Evrope urađeno je dosta elektrana na sličnom principu, što ukazuje da proces proizvodnje električne energije ne mijenja kvalitet vode za piće”, kaže Ćojbašić.

I iz lokalne uprave u Beranama ranije su ocijenili da se radi o korisnoj i isplativoj investiciji s obzirom na to da će elektrana “Miolje polje” godišnje ostvarivati značajne prihode.

Nedavno je i predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac za “Vijesti” objašnjavao koristi od ovog projekta, i saopštio podatak da će prihod od prodate struje daleko nadmašiti troškove ulične rasvjete i drugih opštinskih potrošača.

Objašnjeno je da je mala elektrana “Miolje polje“ izgrađena na takozvanoj prekidnoj komori gradskog vodovoda sa Merića vrela.

Prema najavama u planu je izgradnja još jedne takva mini elektrane na kaludarsko-ržaničkom vodovodu, za koju je već dobijena saglasnost, dok su u fazi idejne razrade izgradnje mini elektrana na još nekim vodovodima.

“To je tehnički sve jednostavno, dok nema ni riječi o narušavanju ekološkog ambijenta i prirode“, kažu u Opštini Berane.

Oni vjeruju da će nekoliko mini hidroelektrana kao što je ova prva, u skorijoj budućnosti, donostiti Opštini Berane prihod za pokrivanje utroška struje svih opštinskih institucija, posebno sportskog kompleksa, sa sportskom halom, kao velikim potrošačem.

Na teritoriji opštine Berane tajkunska kompanija “Hidroenergija Montenegro“ je do sada izgradila više malih elektrana, kojima su u potpunosti devastirali prirodni ambijent rijeka Šekularske i Bistrice.

Lokalno stanovništvo sela Šekular i Lubnice, na čijem području se nalaze hidroelektrane “Hidroenergije Montenegro“, kao ni grad Berane, od toga nisu imali nikakve koristi, dok su vlasnici već zaradili milione eura.

Zato je Opština Berane odlučila da sama gradi male hidrocentrale na gradskom i drugim vodovodima većeg kapaciteta, kojima se ni na koji način ne narušava prirodni ambijent, a sav prihod ide u opštinsku kasu.

Nema nikakve bojazni da bi postavljanje postrojenja za proizvodnju struje na gradskom vodovodu moglo negativno uticati na kvalitet vode koju građani koriste za piće. Radi se o čisto ekološkom projektu, jer prilikom prolaska vode kroz turbine neće imati nikakvih negativnih uticaja. Uostalom, u razvijenim zemljama Evrope urađeno je dosta elektrana na sličnom principu, što ukazuje da proces proizvodnje električne energije ne mijenja kvalitet vode za piće

Bonus video: