gradonačelnik podgorice o zaključku vlade

Vuković: Dokazano da je Mitrović pokušao da obmane mještane Botuna

"Koliko god istina bila neprijatna, nikada neću doći u situaciju da obmanjujem one koje predstavljam kao gradonačelnik. Ima života i nakon politike", kazao je Vuković

9189 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Vuković, Foto: Savo Prelević
Vuković, Foto: Savo Prelević

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je da je Vladino usvajanje Informacije o izgradnji sistema za prikupljanje i tretman otpadnih voda dokaz da je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović pokušao da obmane mještane Botuna.

"Na jučerašnjoj sjednici, Vlada je usvojila informaciju o zaključcima ekspertske grupe koju je formirao ministar Ratko Mitrović, s ciljem analiziranja mogućih lokacija budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Zaključak je nedvosmislen - najbolja lokacija je ona koju predviđa sami projekat (ostale dvije lokacije, od kojih su jednu predložili mještani Botuna, nijesu adekvatne zbog kontaminacije zemljišta, vlasničke strukture, objekata koji se nalaze na predmetnim parcelama, njihove namjene, te udaljenosti od manastira Dajbabe i rijeke Morače)", objavio je Vuković na Fejsbuku.

Kazao je da su unazad nekoliko mjeseci predstavnicima mještana saopštili sve ono što je komisija zaključila.

"Bili smo u prilici da to učinimo jer su, od 2004. naovamo, međunarodni eksperti radili tri studije lokacije, i svaka je imala isti zaključak. Nažalost, na naš iskren odnos, jedan broj predstavnika Botuna odgovorio je najgorim mogućim uvredama na moj račun. Od pomenutog sastanka do danas, gotovo da nije bilo dana kada u novinama ili na televiziji nijesam imao priliku da čujem/pročitam da gradonačelnik želi zlo mještanima Botuna i njihovoj djeci".

Vuković dodaje da je Mitrović, s druge strane, "u pokušaju da ubere neki politički poen", iako svjestan da obećava nešto što nije realno, mještanima iz Botuna "stavio u izgled mogućnost promjene lokacije za izgradnju postrojenja".

"Nakon zaključka njegove Vlade, o rezultatima rada njegove komisije, svima postaje jasno da je u pitanju bio najobičniji populizam i pokušaj obmane stanovnika Botuna", naveo je gradonačelnik.

Kazao je da ne očekuje izvinjenje od onih koji su ga prethodnih mjeseci "svakodnevno i teško optuživali" samo zato što nije htio da ih laže, ali da očekuje da će se ministar Mitrović, nakon svega, izviniti njima.

"Na kraju, za razliku od njega koji je postupao na prethodno opisan način, državni sekretari u njegovom ministarstvu - Aleksandar Ašanin i Danilo Mrdak - pokazali su visok stepen profesionalizma, poštovanje prema mještanima Botuna i korektan odnos prema Glavnom gradu. Koristim priliku da im na tome zahvalim. A što se mene tiče, ma kakvom pritisku bio izložen i koliko god istina bila neprijatna, nikada neću doći u situaciju da obmanjujem one koje predstavljam kao gradonačelnik. Ima života i nakon politike", zaključio je Vuković.