Glavni grad obezbijedio trakice za mjerenje šećera

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, međutim, tvrde da redovno isporučuju ova sredstva apotekama, ali istovremeno i priznaju da zbog jednomjesečnog finansiranja imaju probleme sa snabdijevanjem medikamentima

19023 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Problem nestašica trakica za mjerenje šećera, prisutan već duže vrijeme u Podgorici, juče je riješen na neki period, jer je Glavni grad uručio donaciju predstavnicima NVO “Dijabetes Podgorica” koji će vršiti dalju distribuciju ka korisnicima.

Kako su “Vijesti” prije nekoliko dana objavile, roditelji djece sa dijabetesom tvrde da su već duže u državnim apotekama česte nestašice trakica za mjerenje šećera - lanceta, pa čak i insulina.

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, međutim, tvrde da redovno isporučuju ova sredstva apotekama, ali istovremeno i priznaju da zbog jednomjesečnog finansiranja imaju probleme sa snabdijevanjem medikamentima.

U Udruženju roditelja djece sa dijabetesom Beta tvrde da u pojedinim državnim apotekama trakice ne dolaze i po 20 dana.

“U nekima dođe manja količina sedmično, koja se brzo razgrabi, pa mnogi ostanu uskraćeni”, pojasnili su iz Udruženja.

Povezani članci

03. Jun 2021.

Djeca sa dijabetesom teško do trakica

Navode da su djeca sa dijabetesom u potpunosti zavisna od insulina, koji za njih znači razliku između života i smrti.

“Moraju mjeriti šećer osam puta dnevno i to ukoliko je sve u redu. Ukoliko imaju i banalnu prehladu, broj mjerenja se povećava dvostruko... Nedostaju često i lancete i iglice od četiri i šest milimetara, namijenjene za malu djecu”, kazali su “Vijestima”.

Iz Glavnog grada su juče saopštili da je gradonačelnik Ivan Vuković, nakon što je saznao da postoji problem, najavio da je Glavni grad obezbijedio sredstva za nabavku trakica i lanceta koje su od velikog značaja za osobe oboljele od dijabetesa, a koji se trenutno suočavaju sa nedostatkom ove medicinske opreme koja im je neophodna za praćenje stanja oboljenja.

Pojasnili su da je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić juče uručila donaciju predstavnicima NVO “Dijabetes Podgorica” od 50.000 trakica za mjerenje vrijednosti glikemije i oko 65.000 lanceta.

“Par dana ranije smo informisani da se naši najmlađi sugrađani suočavaju sa nedostatkom onoga što im je potrebno za svakodnevno praćenje vrijednosti glikemije i uopšte stanja njihovog oboljenja, tako da smo se kao odgovorna lokalna samouprava potrudili, da bez obzira što ovo nije naša nadležnost, ipak damo doprinos i svojim angažmanom još jednom pomognemo javnim zdravstvenim ustanovama, svim pacijentima i građanima kojima je pomoć potrebna”, saopštila je Vujačićeva.

Ona je u ime gradske uprave i svih građana zahvalila koleginici Sanji Vojinović i njenoj porodici koji su lično dali doprinos i donirali određenu količinu trakica za mjerenje glikemije.

Lancete i trakice mogu se besplatno preuzeti preko NVO udruženja “Dijabetes Podgorica”, a sve informacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 020/ 665 078 ili putem e-mail adrese info@dijabetes.me

Predstavnik NVO Ivan Milašević kazao je da će građani sa dijabetesom tip 1 moći da dobiju ono što im je neophodno, a djeca uzrasta do 18 godina će imati prioritet.

Iz “Montefarma” su prije nekoliko dana, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, potvrdili da je snabdijevanje ljekovima, kako državnih apoteka tako i javnih zdravstvenih ustanova, u posljednjih nekoliko mjeseci otežano i to zbog jednomjesečnog budžetskog finansiranja.

“To je za posljedicu imalo nemogućnost raspisivanja godišnjeg tendera i planiranje zaliha. Naročito je teško obezbijediti terapije za takozvana rijetka oboljenja, gdje kutija jednog lijeka košta i do nekoliko hiljada eura”, odgovorili su iz “Montefarma”.

“Vijesti” su početkom februara, na osnovu dokumentacije sa platforme Sindikata doktora medicine, objavile da bi crnogorske apoteke i zdravstvene ustanove mogle da se suoče sa nestašicom ljekova ukoliko Ministarstvo finansija ne promijeni odluku o privremenom finansiranju u oblasti zdravstva u dijelu koji se odnosi na izradu planova javnih nabavki do donošenja budžeta za 2021.

Bivše rukovodstvo Fonda za zdravstveno osiguranje sredinom januara obavijestilo je Ministarstvo da je oblast zdravstva specifična, dok je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sedmicu kasnije kolegama iz resora finansija uputila zahtjev za mišljenje za izradu planova javnih nabavki za potrebe zdravstvenog sistema.

U prethodnih nekoliko mjeseci zabilježena je nestašica ljekova protiv zgrušavanja krvi, koje osim kovid pozitivnih pacijenata kao redovnu terapiju koriste i trudnice, kao i antibiotika.

Bonus video: