Ulcinj slavi pravdu i maslinu

Maslinjaci u Valdanosu podržavljeni su početkom 1978. godine za potrebe vojne baze, koja nikada nije izgrađena...

10430 pregleda 1823 reakcija 11 komentar(a)
Valdanos, Foto: 123rf.com
Valdanos, Foto: 123rf.com

Ulcinj slavi odluku Skupštne kojom se bivšim vlasnicima maslinjaka u Valdanosu i njihovim zakonskim nasljednicima omogućuje da vrate imanja, eksproprisana1978. za potrebe izgradnje vojne baze, koja nikada nije sagrađena.

Predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos kod Ulcinja, koji je prije godinu u ime koalicije “Albanci odlučno“ u skupštinsku proceduru predao tadašnji potpredsjednik parlamenta a sada poslanik Genci Nimanbegu, na plenumu je u petak usvojen jednoglasno.

Proslava povodom skupštinske odluke organizovana je u petak veče u centralnoj ulici Stare čaršije.

“To je razlog da slavi cijeli grad, jer je poslije toliko godina ispravljena velika i istorijska nepravda. To je razlog da slavi i maslina“, kaže za “Vijesti” jedan od osnivača Udruženja za održivi razvoj i regionalno maslinarstvo “Valdanos“, Džaudet Cakuli.

Ističe da su svih ovih godina i decenija, mnogi dali doprinos da se problem riješi.

Tako je problem guran pod tepih skoro četiri i po decenije, za koji bivša vlast nije imala sluha, riješen za svega nekoliko mjeseci. Prethodno je, početkom januara, Uprava za imovinu na zahtjev Vlade, a na inicijativu potpredsjednika Dritana Abazovića, dozvolila bivšim vlasnicima da uđu u svoja imanja, pristupe revitalizaciji maslina i očiste pristupne puteve.

Maslinjaci u Valdanosu podržavljeni su početkom 1978. godine, rješenjem SO Ulcinj, odnosno Odjeljenja za imovinsko-pravne poslove, katastar i geodetske poslove. Eksproprisano je područje površine 643 hiljade kvadratnih metara, koje je tada sadržalo 17.825 stabala maslina. Ukupno 204 porodice tada su imale vlasništvo u maslinadi, a njih 16 je, uprkos pritiscima, odbilo da uzme naknadu.

Kvadrat zemljišta pod maslinom tada je plaćan navodno 1,07 dolara, a korijen masline 59,74 dolara. Naknadnim vještačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović utvrdili su da kvadrat zemljišta vrijedi 44 eura, a stablo masline 417,5 eura.

U usvojenom zakonu stoji da bivši vlasnici državi neće morati da vrate novac koji su uzeli kao naknadu za oduzetu imovinu. Istovremeno, neće moći ni da traže bilo kakavu naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti.

Zahtjev za vraćanje imovine pojedinačnih bivših vlasnika ili njihovih zakonskih nasljednika, podnosi se Upravi za nekretnine u roku od tri godine od dana stupanja na snagu zakona.

Prije usvajanja zakona, Nimanbegu je u Skupštini kazao da je planskom dokumentacijom definisano da u Valdanosu neće biti dozvoljena gradnja bez dozvola lokalnih zajednica, što je bila zabrinutost jednog dijela poslanika, te da će uvala ostati zelena površina.

Podsjetio je da je imovina eksproprisana za potrebe izgradnje vojnih objekata nikada nije privedena namjeni, te da je zbog nebrige u prethodnim godinama potpuno devastirana.

Konstatovao je da uslovi za eksproprijaciju po tadašnjim zakonima, nijesu bili ispunjeni jer nije postojao planski dokument na osnovu kojeg bi se mogla donijeti odluka nadležnog organa o privođenji namjeni tog zemljišta.

Ranije za “Vijesti”, Nimanbegu je pojasnio da je pitanje Valdanosa važan dio koalicionog sporazuma sa DPS i to poslije Opštine Tuzi, slobodne upotrebe nacionalnih simbola, Solane i PUP-a Ucinj.

Vještak građevinske struke Skender Hodža, za potrebe pravnog postupka, u izvještaju je ranije konstatovao da “u Valdanosu ne postoje objekti vojnog karaktera, zbog čije izgradnje je država i eksproprisala zemljište 1978. godine, a Vojska bivše SFRJ nije imala dozvolu lokalne uprave da izgradi turistički kompleks u toj uvali“.

Naveo je da u Opštini nije našao nijedan dokument vezan za gradnju turističkog kompleksa, iako je on izgrađen na teritoriji Ulcinja.

Bivša Vlada opekla se po pitanju Valdanosa kada je svojevremeno kao najbolju ponudu na tenderu za valorizaciju uvale, proglasila ponudu britanske firme “Kjubus luks”. Mještani su danima protestovali i zbog toga i zbog zaključane kapije.

Na kraju, kapija je otključana, a Britanci “nakon detaljnih istraživanja o poslovanju” precrtani kao strateški partner.

“Uživajte u plodovima ove svete biljke u zdravlju i blagostanju, kao što su to htjeli naši preci koji su stvorili ovaj nevjerovatan spomenik prirode“, saopštila je Albanska liste.

Istakli su da je usvajanjem zakona okončana bitka za identitet, pravdu i ekonomiju građana Ulcinja i Albanaca u Crnoj Gori.

Kralj Nikola nudio Amerikancima uvalu za ratnu luku

Odgovarajući svojevremeno na pitanje poslanika DF-a Strahinje Bulajića, tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da zvanična Crna Gora NATO paktu nije ponudila uvalu Valdanos za vojnu bazu, odnosno ratnu luku.

“Tačno je da je prije 1918. kralj Nikola tako nešto ponudio tadašnjem predsjedniku Amerike, Taftu. Od 2006, Crna Gora to nije uradila, nije nudila Valdanos za kreiranje ratne luke niti ima potrebe za tim. Sve ostalo je u domenu spekulacija i nagađanja”, kazao je tada Bošković.

Bonus video: