Razoge za ostavku sam naveo u pisanom obraćanju upravi

Moje ukazivanje na potrebu da se tako zahtjevan posao obavi uz dobru pripremu i konsultaciju sa kolegama koji će biti angažovani, uključujući i mene, kako bi se postigla maksimalna efikasnost i bezbjednost, shvaćeno je kao opstrukcija i moje nedovoljno angažovanje

8744 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Na tekst „Pavlović novi načelnik Centra za kardiologiju“, objavljen na portalu „Vijesti“ 11. juna, reagovao je donedavni načelnik, mr sci dr Miroslav Rabrenović, kardiolog.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

„U tekstu se pokušava insinuirati da je razlog moje ostavke u tome što bih, po sili zakona, svejedno otišao u penziju. Takođe, navode se i neimenovani izvori koji pominju 'prozivke' zbog neadekvatno organizovanog radnog procesa. Razloge za svoju ostavku naveo sam u pisanom obraćanju upravi, i oni nemaju nikakve veze sa stupanjem na snagu novog zakona. To da li bih u penziju otišao kao načelnik, ili kao bilo koji drugi zaposleni – sasvim mi je svejedno.

Kada je u pitanju organizacija rada, valja ukazati na nekoliko činjenica. Funkciju načelnika Centra za kardiologiju obavljam od januara ove godine. Svima je poznato da je prethodnu godinu obilježila epidemija koronavirusa, koja je ograničila redovan rad u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Osim toga, odjeljenje kardiologije u Kliničkom centru pretvoreno je u kovid odjeljenje i premješteno u nenamjenske prostorije za liječenje kardioloških bolesnika, odnosno u prostorije klinika za grudnu i plastičnu hirurgiju. To je dodatno opteretilo osoblje i ograničilo naš rad. I pored takvih uslova, rad na zbrinjavanju hitnih i urgentnih pacijenata nije se prekidao nijednog trenutka, što se može lako provjeriti. Tu spadaju i pacijenti planirani za invazivnu kardiološku obradu. Napominjem da je u takvim, vanrednim okolnostima, samo u sali za kateterizaciju obrađeno preko tri hiljade pacijenata, ne računajući one koji su zahtijevali redovno, neinvanzivno i polikliničko kardiološko liječenje. Sve to obavljeno je uz popunjenost posteljnog fonda od preko 100 odsto. Pitanje organizacije radnog procesa djelimično se odnosi i na zbrinjavanje pacijenata koji, od juna prošle godine, čekaju na koronarografiju. Lista je formirana u vrijeme kada još nijesam bio načelnik, zbog složene epidemiološke situacije, koja je nalagala obavljanje samo hitnih i urgentnih procedura. Sada, kada su epidemiološki uslovi to dozvolili, predstojao je rad na zbrinjavanju i takvih pacijenata. Moje ukazivanje na potrebu da se tako zahtjevan posao obavi uz dobru pripremu i konsultaciju sa kolegama koji će biti angažovani, uključujući i mene, kako bi se postigla maksimalna efikasnost i bezbjednost, shvaćeno je kao opstrukcija i moje nedovoljno angažovanje.

Punih 40 godina radim u zdravstvenom sistemu Crne Gore i imao sam namjeru i bio sam spreman da doprinesem uspješnoj organizaciji jedne od najvećih i najopterećenijih klinika u Kliničkom centru. Svoje stavove i razloge već sam saopštio kolegama na adekvatan i primjeren način, a obavezu za ovo dodatno pojašnjenje osjećam prema svojim pacijentima, kao i kolegama koji nastavljaju rad, naročito u oblasti invanzivne i interventne kardiologije. Profesija kojom se bavim, složenost ljekarskog posla i specifičnost sveukupne organizacije najznačajnije zdravstvene ustanove u zemlji, ne dozvoljavaju da se ovako kompleksne teme obrađuju parcijalno i pojednostavljeno, prepiskama putem medija. Zato bilo kakvu dalju, javnu polemiku neću nastavljati“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: