"Opozicija pokušava da spriječi premijeru filma Malagurskog i u Nikšiću, nastavak hapšenja drugačijeg mišljenja..."

"Film analizira istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva"

20186 pregleda 442 reakcija 22 komentar(a)
"Crna Gora: Podeljena zemlja", Foto: Screenshot/TV Vijesti
"Crna Gora: Podeljena zemlja", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon zabrane tivatske premijere dokumentarnog filma u režiji srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog "Crna Gora: Podeljena zemlja", opozicioni političari pokušavaju da spriječe premijeru i u Nikšiću, koja je najavljena za 19. jun u Nikšićkom pozorištu, saopšteno je danas iz Producentske kuće "Malagurski Cinema".

U saopštenju se dodaje da je "nakon objave Mirka Stanića iz Socijaldemokratske partije (SDP) da će ta partija uskratiti podršku, te srušiti vlast u Tivtu ukoliko se u tamošnjem Centru za kulturu prikaže film, Malagurski je u javnoj prepisci na Tviteru upitao Stanića da li je uopšte gledao film, na šta je Stanić priznao da — nije".

"Za razumnog čovjeka je potpuno neshvatljivo zašto bi se iko bunio protiv djela koje nije ni vidio. Pretpostavlja se da ni članovi Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) nisu gledali film — ako jesu, mogu da demantuju ovu pretpostavku. U njihovom saopštenju je Malagurski optužen da je "ratni huškač", iako je upravo Milo Đukanović (predsjednik Crne Gore i DPS) nakon pada njegove partije sa vlasti pozivao na gerilski rat u Crnoj Gori. Neki političari ne umiju da vladaju bez podjela, tenzija i sukoba", poručeno je iz Producentske kuće "Malagurski Cinema".

U saopštenju piše i da članovi filmskog tima "Crna Gora: Podeljena zemlja" pozivaju sve koji nedjeljama osuđuju film koji nisu ni gledali da pogledaju film na nekoj od premijera.

"18. juna je crnogorska premijera u Podgorici, ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Nakon Podgorice, film će biti prikazan 19. juna u Nikšiću (Nikšićko pozorište), 20. juna u Baru (Hram Sv. Jovana Vladimira), 23. juna u Budvi (Hram Sv. Trojice), 24. juna u Kotoru (Kino Boka), 25. juna u Herceg Novom (Dvorana Park) i 26. juna u Beranama (Centar za kulturu)", piše u saopštenju Producentske kuće "Malagurski Cinema".

Oni navode i da je "Crna Gora: Podeljena zemlja" "dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija".

"Film analizira istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva. U filmu se predstavlja posljednji intervju sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš. Sama produkcija filma privukla je pažnju medija kada je filmski tim priveden prvog dana snimanja u Podgorici, a reditelj Malagurski ispitivan u Centru za bezbjednost skoro pet sati. Aktuelni pokušaji sprečavanja filmskih projekcija je nastavak hapšenja drugačijeg mišljenja i dio je orkestrirane političke hajke protiv filma sa krajnje miroljubivom porukom, na kojem je mladi filmski tim godinu i po dana radio. Reditelj Malagurski se nada da će se publici u Crnoj Gori dopasti film i da će u javnosti, kako domaćoj tako i svetskoj, otvoriti debatu o temama koje film obrađuje, jer jedino dijalogom se dolazi do međusobnog razumevanja i prevazilaženja podela", zaključuje se u saopštenju Producentske kuće "Malagurski Cinema".

Bonus video: