Doktorima nauka produžavaju saradničke ugovore

Ako tokom petogodišnjeg perioda nijesu ispunili uslove za izbor u akademsko zvanje, saradnici na UCG sa zvanjem doktora nauka do sada su dobijali otkaz po sili zakona. Ministarka Vesna Bratić dostavila je UCG dopis u kome ocjenjuje da ne postoje ograničenja zbog kojih ti saradnici ne bi mogli potpisati nove, petogodišnje ugovore

6608 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Saradnici na Univerzitetu Crne Gore sa zvanjem doktora nauka ne moraju da brinu za produženje ugovora - ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić dostavila je toj državnoj visokoškolskoj ustanovi dopis, prema kojem se sa njima može nastaviti saradanja i mimo roka koji propisuje Zakon o visokom obrazovanju.

Iz Rektorata UCG, dopis su nedavno proslijedili dekanima svih univerzitetskih jedinica.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, ugovor sa saradnikom koji je stekao naučno zvanje doktor nauka zaključuje se na period do pet godina, a bliži uslovi, način i postupak izbora saradnika utvrđuje se statutom ustanove.

Iz Rektorata je „Vijestima“ rečeno da Zakon ne predviđa ograničenje da se isti saradnik ponovo ne može javiti na konkurs i potpisati novi petogodišnji ugovor.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO), međutim, ističu da je krovni propis u oblasti visokog obrazovanja jasno propisao ograničenje od pet godina i da se, po isteku tog roka, mora donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa po sili zakona.

UCG: Taj status ne traje doživotno

„Ukoliko nije izabran u akademsko zvanje i saradnik u nastavi nije promijenio status, a istekao mu je petogodišnji ugovor, nakon isteka ugovora, otvara mu se mogućnost da se ponovo prijavi na raspisani konkurs, kao i svi drugi zainteresovani kandidati, odnosno nema zakonskih ograničenja da se zaključi ugovor o radu sa saradnikom koji je već imao ugovor kao saradnik sa naučnim zvanjem doktor nauka“, pojašnjavaju iz Rektorata.

Ističu još i da, tokom pet godina angažmana, saradnik sa zvanjem doktora nauka ima mogućnost akademskog napredovanja, ukoliko ima obezbijeđenu statutarnu normu časova i ispunjava uslove za izbor u skladu sa Uslovima i kriterijumima za izbor u akademska zvanja.

„Kao što je već rečeno, ne znači da je status saradnika u nastavi status koji traje doživotno, već zavisi od već pomenutih uslova. Doktori nauka, svojim opredjeljenjem da budu saradnici u nastavi već su postavili sebi za cilj napredovanje u akademskoj karijeri, a UCG će se truditi da im to omogući kroz izbor u akademska zvanja. Univerzitet će preduzeti sve mjere da zadrži mlade kadrove sa doktoratom i da im omogući napredovanje u karijeri, te će, kada god budu ispunjeni uslovi, raspisivati konkurse i omogućavati tim kadrovima dalji rast u akademskoj zajedinici“, poručuju iz UCG.

Ranije je saopštavano da je Zakonom propisan rok do pet godina, dovoljan je da zaposleni sa zvanjem doktora nauka odluče da li žele da budu izabrani u naučno zvanje i ostanu na UCG. Za to vrijeme, objašnjavano je ranije, saradnici imaju vremena da ispune specifične uslove za izbor u naučno zvanje - izrada i publikovanje potrebnih naučnih radova. Mnogi saradnici su, upravo zbog ove zakonske odredbe, u ranijem periodu ostajali bez posla na UCG.

„Prema odredbama člana 75 stav 5 Zakona o visokom obrazovanju....ugovor sa saradnikom, koji je stekao naučno zvanje doktor nauka, zaključuje se na period do pet godina. Imajući u vidu da ostalim odredbama Zakona nije propisana zabrana da se sa istom osobom može ponovo zaključiti ugovor o radu, smatramo da nema zakonskih ograničenja da se zaključi ugovor o radu sa saradnikom koji je već imao ugovor kao saradnik sa naučnim zvanjem doktor nauka“, stoji u dopisu koji potpisuje ministarka Bratić.

Iz njenog resora nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ koliko puta taj petogodišnji rok može biti produžavan i da li bi ovakav stav Ministarstva mogao biti odvraćajući da se zaposleni na UCG dalje usavršavaju i streme ka akademskim zvanjima, ukoliko im je ostavljena mogućnost da duži niz godina mogu biti saradnici u nastavi.

Kaluđerović: Zakon jasan u dijelu u vezi sa ugovorima, ali i sankcijama

Viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović poručuje da je Zakon o visokom obrazovanju jasan.

„...I predviđa ograničenje, prema kojem se ugovor sa saradnikom koji je stekao naučno zvanje doktor nauka zaključuje na period do pet godina i nema mogućnosti produžavanja takvog ugovora osim ako nije ušao u proces izbora za akademsko zvanje. Ukratko, nakon pet godina se mora donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa po sili zakona“, poručila je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, saradnik i poslodavac su dužni da vode računa o savjesnosti rokova ugovora na određeno kako studenti ne bi bili oštećeni i kako bi isti imali adekvatnu nastavu.

„Konačno, oni koji će možda slijediti mišljenje ministarke, a ne Zakon, treba da imaju u vidu da Zakon propisuje i novčane kazne od 2.000 do 20.000 eura za prekršaj rektora i drugih ako izvrše izbor lica za saradnike u nastavi koji ne ispunjavaju uslove propisane Zakonom i Statutom UCG“, upozorila je ona.

Kaluđerović naglašava i to da je UCG autonomna ustanova i da „mišljenje ministarke nije obavezujuće“.

„Rektor UCG, zajedno sa dekanima, primjenjuje odredbe Zakona o visokom obrazovanju, Statuta UCG i ostale propise, i odgovoran je za njihovo poštovanje. Ministarstvo jedino može, kao predlagač, normiranjem u novom zakonskom tekstu precizirati izmjene uslova i ograničenja zapošljavanja saradnika u nastavi, a do tada su na snazi važeći propisi i njih ni ministarka niti ko drugi ne mogu nikakvim svojim interpretacijama mijenjati“, poručuje Kaluđerović.

Da će Ministarstvo ovu oblast u novom zakonskom tekstu dodatno normirati zaključuje se i iz dopisa ministarke Bratić Univerzitetu Crne Gore.

„Cijeneći potrebu za izmjenama odredbi koje se odnose na prava obaveze studenata koji su studije upisali ili završili prema starom modelu studija, status akademskog osoblja, dalje unapređenje praktične nastave, kao i dalje unapređenje upisne politike i mehanizama za obezbjeđenje kvaliteta, u planu je izrada novog Zakona o visokom obrazovanju. Imajući u vidu navedeno, mišljenja smo da je cjelishodno kroz izmjenu novog zakona bliže razraditi uslove za angažman saradnika u nastavi, kao i mogućnost produženja ugovora definisanog ovim zakonom“, zaključuje se u dopisu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Predlog je da novi zakon štiti i docente i vanredne profesore

Dekan Prirodnom-matematičkog fakulteta Predrag Miranović kazao je “Vijestima” da je sa UCG upućen predlog Radnoj grupi za izmjene Zakona o visokom obrazovanju, prema kojem bi docenti i vanredni profesori dobijali ugovore na neodređeno, uz raskidnu klauzulu.

“To znači da tokom petogodišnjeg perioda moraju ispuniti uslove koje je propisao Savjet za visoko obrazovanje za ostanak u istom ili izbor u naredno akademsko zvanje. Predložili smo da nakon prvih pet godina bude i prva provjera - ukoliko zaposleni i dalje ispunjava kriterijume biće reizabran u isto zvanje, ukoliko ispunjava kriterijume za izbor - biće biran u više zvanje, a ukoliko uopšte ne ispunjava propisane uslove, onda se aktivira raskidna klauzula”, pojasnio je profesor MIranović.

Bonus video: