Smetovi još blokiraju puteve do katuna

Prošle godine na Sinjajevinu se moglo u maju.

8109 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Porodica Krgović iz mojkovačkog sela Polja, vlasnici farme krava, još nijesu uspjeli da stoku izdignu na katun Tvrdi potok na Sinjajevini, iako je za to odavno vrijeme.

Do tog dijela planine, kako je “Vijestima” kazao Svetozar Krgović, još se ne može zbog smetova na putu. Muka više je, kaže on, što je im je koliba izgorjela, a zbog neprohodnog puta policija i vještak nijesu mogli do mjesta požara. Zbog toga, još nije poznat ni uzrok požara.

Prema njegovim riječima, prošle godine su na katunu bili još u maju. Sada, iako je na planini dovoljno paše, 12 muznih krava i bika prinuđeni su da napasaju na livadama u selu.

“Pored krava i bika, imamo i 10 teladi. Godinama se uspješno bavimo preradom mlijeka. Na katunu imamo štalu, a imali smo i stambeni objekat koji je uništen u požaru. Sa ocem sam 23. maja bio na planini, tada je sve bilo u redu, međutim, već 9. juna zatekli smo zgarište, umjesto kolibe. Prijavili smo to mojkovačkoj policiji, ali oni ne mogu da izađu na katun dok se put ne očisti. Tako, ni uviđaj nije obavljen. U nezavidnoj smo situaciji iz više razloga”, kaže Svetozar Krgović.

On objašnjava da je, iako je završio srednju školu i nekoliko godina radio na primorju, ipak odlučio da se vrati na selo i nastavi porodičnu stočarsku tradiciju. Sada je, objašnjava, obeshrabren, jer je izostala podrška i iz resornog ministarstva.

“Iz mojkovačke lokalne uprave su nam rekli da će za desetak dana očistiti put. Iz Ministarstva poljoprivrede mi nijesu ni odgovorili, iako sam ih prošle sedmice obavijestio o situaciji u kojoj smo. Potrebno je da se očisti put do katuna, kako bismo mogli izdići sa stokom. Objekat, koji služi za stoku je neoštećen, a roditelji i ja ćemo biti pod šatorom, dok ne napravimo kolibu za naš smještaj. Dobro je i što je objekat, koji je namijenjen za mliječne proizvode neoštećen”, kaže Svetozar.

Prema njegovim riječima, na katunu je odlična paša, iako se na planini snijeg dugo zadržao. On je apelovao na nadležne da razumiju polažaj u kojem su stočari i da pruže podršku.

Iz mojkovačkog Komunalnog preduzeća “Gradac” su kazali da će do kraja ove sedmice put ka Tvrdom potoku biti očišćen. Direktor tog preduzeća Predrag Smolović objašnjava kako je mehanizacija sedmicama već na Sinjajevini i od “jutra do mraka čiste visoke smetove”.

Do sada su, tvrdi on, očišćene mnoge saobraćajnice na Sinjajevini, a ostala su još dva puta.

“Probijali smo smetove visoke i po devet metara. Na pojedinim dionicama bili smo prinuđeni čak i da miniramo snijeg. Ne gasimo mehanizaciju sedmicama. Tokom čišćenja putnih pravaca na tom dijelu opštine, dvije mašine su se pokvarile. Put do Tvrdog potoka, kao i do kolibe još jednog domaćinstva biće pročišćeni tokom ove sedmice. Zaista, dajemo sve od sebe, ali smo na terenu suočeni sa brojnim izazovima, pa molim sugrađene da to razmiju”, rekao je Smolović.

Bonus video: