Galić: Maksimalno liberalizovani uslovi rada i života u Crnoj Gori

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti

47831 pregleda 19 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.06.2021. 17:28h

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je obolijevanje od koronavirusa danas u Crnoj Gori najmanje od jula 2020. godine.

"Prosječan broj novoregistrovani osoba posljednje nedjelje je 18 i bilježi se konstantan pad od marta 2021. Trenutno aktivnih slučajeva je 380, a hospitalizovanih 60", rekao je Galić na redovnoj konferenciji za medije na kojoj se analizira trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom koronavirusa i predstavljaju nove epidemiološke mjere.

Kazao je da je 14-dnevna kumulativna incidencija 53,86 i najmanja je od septembra 2020. i prvi put je ispod 75.

Rekao je da Crna Gora ima povoljnije indikatore obolijevanja od Španije, Kipra, Grče i Turske.

On je rekao da je prvom dozom imunizovano 146.964 građana, a u cjelosti 123.273.

"Crna Gora procentualno u odnosu na broj stanovnika vakcinisala je više građana od Albanije, Sjeverne, Makedonije, BiH i Kosova i Bugarske što se tiče zemalja Evropske unije. Prvom dozom je vakcinsano više od 30 odsto punoljetnih, a u cjelosti četvrtina odraslih", rekao je Galić.

On je rekao da je Savjet za borbu protiv koronavirusa odlučio da maksimalno liberalizuje uslove rada i života u Crnoj Gori", rekao je Galić.

On je pročitao nove epidemiološke mjere koje je ranije danas saopštilo Ministarstvo zdravlja.

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zoran Terzić rekao je da je u toj ustanovi hospitalizovano 19 pacijenata, 11 je na kiseoničkoj potpori, a šest je životno ugroženo.

Terzić
Terzićfoto: Ministarstvo zdravlja

Marija Gavranović, imunološkinja u KCCG je kazala da je potrebno komentarisati post vakcinalno testiranje.

"Veći je broj testova različitih proizvođača za mjerenje antitijela nakon vakcinacije protiv koronavirusa. Trenutna naučna dostignuća nisu proizvela 100 posto relevantan test. U malom procentu greške moraju da postoje. U slučaju da se neko odluči za testiranje bitna je vrsta vakcine i o specifičnostima testa za koji se odlučio da uradi", rekla je Gavranović.

Gavranović
Gavranovićfoto: Ministarstvo zdravlja

Ona je rekla da nakon kompletne vakcinacije nije potrebno žuriti sa testiranjem, jer treba pustiti da imuni sistem "sazri".

Rekla je da ako nemate antitijela, nije dokaz da vakcinacija nije bila uspješna.

"Naš imunski sistem se ne sastoji samo od komponente vezane za sintezu antitijela, već postoji i celularni imunitet koji je bitan u odgovoru na virusne infekcije", kazala je Gavranović.

Rekla je da je što se tiče Sinofarm vakcine, mehaizam dejstva je klasičan i starinski.

"To je vakcina zasnovana na naučno dokazanim principima i generacije djece su vakcinisane vakcinama na tom principu", kazala je Gavranović.

Rekla je da što se tiče AstraZeneke, za stariju populaciju je preporuka da se revakcinacija radi od četiri do šest nedjelja, a za mlađe od deset do 12 nedjelja.

"To ne znači da ako se vakcinacija radi u drugim vremenskim intervalima ne postoji efikasnost. Ne postoji neefikasna vakcinacija van intervala od četiri do 12 nedjelja", kazala je Gavranović.

Galić je na pitanje zašto je muzika dozvoljena do 23 časa rekao da postoje opasnosti zbog prisustva indijskog soja i mutacija u zemljama okruženja i evropskim zemljama.

On je na pitanje kada će biti dozvoljeno da se prime dvije različite vrste vakcina kazao da prate preporuke međunarodnih partnera.

Galić je na pitanje da li su vakcinisani građani zaštićeni od indijskog soja kazao da vakcine koje se daju u Crnoj Gori i svijetu, u izvjesnom, manjem procentu štite od ovog soja.

On je rekao i da su vakcine zlata vrijedne i zamolio da svi proaktivno djeluju da se građani vakcinišu.

Što se tiče realnog boroja novopozitivnih, kazao je da je broj prosto takav jer dobijaju takve podatke.

"To je realan broj. Zamolio bih građane obzirom da je virus aktivan, moraju biti jako oprezni. Mjera se moraju pridržavati i vakcinisati se", kazao je Galić.

Gavranović je kazala da ćemo biti zaštićeniji od novih sojeva ako se budemo vakcinisali.

Galić je rekao da će svi građani biti revakcinisani.

Kada je u pitanju ruska vakcina, kazao je da IJZ nema informaciju za rokove kada dolaze vakcine, jer je za to zaduženo Minitstarstvo zdravlja.

Poručio je da nema smrtnih slučajeva nakon vakcinacija.

"Istraga je bilo, ali potvrde nema", rekao je Galić.

Bonus video: