"Građani negativno percipiraju medije, potrebno je raditi da se to promijeni"

Navedeno je da i pored svega u Crnoj Gori ima veliki broj novinara, koji svoj posao rade u skladu sa kodeksom, odnosno profesionalno

7304 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero

Građani jako negativno percipiraju medije, stoga je potrebno raditi da se to promjeni.

To je jedna od poruka završne konferencije "Mediji u Crnoj Gori - borba za profesiju", koju organizuje Centar za građansko obrazovanje, a finansira Evropska Unija.

Konferencija se održava u Podgorici, a između ostalog je navedeno da i pored svega u Crnoj Gori ima veliki broj novinara, koji svoj posao rade u skladu sa kodeksom, odnosno profesionalno.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević je istakla da nažalost građani u velikoj većini - 87,2 odsto smatraju da mediji u Crnoj Gori su spremni ili donekle spremni da radi povećanja tiraža i rejtinga, objavljuju senzacionalističke informacije koje nisu dovoljno ili uopšte provjerene.

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević je navela da veliki broj građana vjeruje u razne teorije o koroni, što pokazuje da se oni informišu negdje drugo, odnosno imaju neke druge izvore informacija.

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare Mihailo Jovović je istakao da nisu svi mediji isti.

On je naglasio da bi po tim istraživanja se stekao utisak da je to generalni stav, ali i ponovio da nisu svi mediji isti i da je to pitanje mnogo kompleksnije.

Bonus video: