postupak traje skoro tri godine

Sud: Otac odbijao da preda djecu majci, iako je na to imala pravo

Iz Osnovnog suda u Podgorici kazali da je u toku postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece

28979 pregleda 728 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Osnovni sud u Podgorici pojasnio je detalje oko jučerašnjeg slučaja privođenja oca dvoje maloljetne djece.

"Dana 17.06.2021. godine, lišen je slobode B.T. po rješenju izvršnog sudije Osnovnog suda u Podgorici i sproveden na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 30 dana. Navedena kazna izrečena mu je posle intenzivnog odbijanja da preda mldb. djecu majci i to kćerku od 11 godina i sina od 8 godina, postupku koji traje ukupno skoro tri godine. Sud je u postupcima radi zaštite prava djece da ostvare kontakt sa majkom preduzimao sve zakonske mjere i to kako održavanje ročišta, uz posredstvo Centra za socijalni rad tako i odlazak na lice mjesta i intenzivni razgovor sa strankama i djecom, uz stalno upozorenje oca djece o svojoj obavezi oca da mora predati djecu majci."

Iz suda navode da su djeca u prisustvu oca intenzivno odbijala da idu kod majke. "Međutim, sud je u par navrata ipak izvršio predaju i to kad je ocu djece izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana, pa je B.T ipak pristao da sarađuje, a djeca nijesu odbijala da idu kod majke. Zbog toga sud nije sproveo prvu izrečenu kaznu, a djeca nisu odbijala majku već su sa istom u tim situacijama provela kvalitetno i mirno vrijeme sa njom."

Iz suda navode da je B.T, kada je vidio da djeca hoće kod majke, nastavio sa "pređašnjim ponašanjem, koje je kod djece izazvalo negodovanje i ponašanje koje zabrinjava". "S toga je sud ponovo donio novo rješenje i B.T. izrekao novu kaznu još u novembru 2020. godine. Od tada do jučerašnjeg dana sud je intenzivno izlazio na lice mjesta i tražio od oca djece da ih preda majci. Međutim zbog toga što sud nije sproveo prvu kaznu u nadi da će B.T. shvatiti značaj majke u životima njegove djece, isti ni nakon 7 mjeseci nije izvršio predaju."

"Dakle, kako je ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo sa aspekta kako domaćeg zakonodavstva tako i konvencijskog prava, to je sud pristupio sprovođenju kazne zatvora. Cilj je zaštita najboljeg interesa djeteta, a u konkretnom slučaju to je prisustvo majke u životima djece koja ne smiju biti otuđena od iste, a zarad njihovog pravilnog psihofizičkog razvoja", saopšteno je iz suda.

U konkretom slučaju, kako su kazali, djeci je određeno pravo da gledaju majku dva puta nedeljno, dok do svoje 15. godine ne mogu samostalno odlučivati hoće li ostvarivati kontakt sa roditeljem sa kojim ne žive.

"Napominjemo da sud u postupku cijeni kojem roditelju će djecu povjeriti a sa kojim će se djeca periodično viđati. Roditelj kojem se djeca povjere kao što je ovdje B.T. je dužan da očuva osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti i drugom roditelju tj. majci, te nikako ne smije doći do otuđenosti djece od roditelja sa kojim ne žive. U konačnom, pred ovim sudom u toku je i postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece", navode iz suda.