jedanaest nvo pozdravilo kandidaturu sutkinje:

"Izbor Ane Vuković za predsjednicu Vrhovnog suda bio bi istorijska šansa"

U NVO sektoru smatraju da bi izbor sutkinje Vuković za predsjednicu Vrhovnog suda omogućio Crnoj Gori da na toj funkciji dobije osobu najvišeg renomea i izuzetnih stručnih i moralnih kvaliteta, koja ispunjava sve uslove i ima sve osobine da bude na čelu najvišeg suda u Crnoj Gori i sprovede neophodne reforme

36752 pregleda 53 reakcija 57 komentar(a)
Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelević
Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelević

Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za ženska prava (CŽP), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Komitet mladih pravnika UPCG, Prima, Sigurna ženska kuća, Spektra i Alijansa omladinskih radnika pozdravili su kandidaturu sutkinje Višeg suda u Podgorici, Ane Vuković, za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore.

Smatraju da bi njen izbor za predsjednicu Vrhovnog suda bio istorijska šansa za nezavisnost sudstva i nadoknadu izgubljenog vremena na putu u Evropskoj uniji.

"Njen izbor bi omogućio Crnoj Gori da dobije predsjednicu Vrhovnog suda najvišeg renomea i izuzetnih stručnih i moralnih kvaliteta, koja ispunjava sve uslove i ima sve osobine da bude na čelu najvišeg suda u Crnoj Gori i sprovede neophodne reforme."

U zajedničkom saopštenju navode da sutkinja Vuković zadovoljava kako kriterijume koje domaći zakon propisuje za predsjednicu Vrhovnog suda, tako i međunarodne standarde onoga što bi osoba na toj funkciji trebalo da predstavlja u vidu dokazane nepristrasnosti i izrazite stručnosti. Nepristrasnost i posvećenost vladavini prava, kako navode, sutkinja Vuković je pokazala u svojoj sudijskoj praksi, u kojoj je među prvima primjenjivala međunarodne standarde ljudskih prava, kao i spremnošću da javno kritikuje neadekvatno djelovanje državnih organa i predstavnika vlasti.

"Posebno vrijedna pomena je istraga koju je sutkinja Vuković vodila u slučaju Moldavke S.Č, oštećene u slučaju trgovine ljudima i posredovanja u vršenju prostitucije u Crnoj Gori, koja je, prema procjeni eksperata, vođena “pod izuzetno teškim uslovima, kako praktične, tako i pravne prirode”, a koju je pozitivno ocijenila ekspertska misija Savjeta Evrope i OEBS, u izvještaju objavljenom 23. septembra 2003. godine. Uslijedila je i njena hrabra i odgovorna javna izjava kojom je izrazila neslaganje s odlukom tužioca da odbije da podigne optužnicu u pomenutom slučaju. Ovakav postupak tužioca su kasnije kritikovali i eksperti Savjeta Evrope i OEBS. Takođe, sutkinja Vuković je 2017. godine u obrazloženju presude u slučaju ,,Ramada“, kojom je osuđen tadašnji di­rek­tor Direkcije za že­lje­zni­cu Ne­boj­ša Ob­ra­do­vić zbog zlo­u­po­tre­be službe­nog po­lo­ža­ja, utvrdila da su tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Ivan Brajović i drugi članovi SD bili upoznati s organizacijom spornih skupova u hotelu “Ramada” i da su svjedočili ,,pristra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom”, čime je tužilaštvu ukazala kako je trebalo da se do kraja založe za utvrđivanje odgovornosti za kršenje zakona u tom slučaju", navodi se u saopštenju.

Ističu da je presuda sutkinje Vuković u slučaju trgovine ljudima iz 2019. bila prva osuđujuća presuda za to krivično djelo poslije perioda od pet godina, kojom su okrivljenima izrečene visoke zatvorske kazne od 17 i 14 godina. Podsjećaju da se ta presuda pominje u izvještaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima u Crnoj Gori za 2020. kao pokazatelj napretka Crne Gore.

"Studenti prava i mladi pravnici, koji su pratili njena suđenja, dijele utisak da se radi o sutkinji koja postupa autoritativno, zakonito i pravično, i koja na najbolji način predstavlja sve što je uloga suda, a što bi u praksi trebalo da bude rasprostranjeno u svim sudnicama širom Crne Gore. Generacije mladih pravnika često porede sutkinju Vuković sa čuvenom sutkinjom američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je bila neumorna i odlučna borkinja za pravdu i koja je ostavila impresivno pravno naslijeđe."

U saopštenju se navodi da je sutkinja Vuković, ukupnošću svog sudijskog rada i nezavisna od svake vlasti, pokazala da je dostojna funkcije predsjednice Vrhovnog suda i da bi, na dobrobit svih građana, mogla da sprovede neophodne reforme u sudstvu.

"Podsjećamo da je Evropska komisija u najnovijem izvještaju o Crnoj Gori objavila da ukupni napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima zavisi od jačanja nezavisnosti i profesionalizma u sudstvu, njegove odgovornosti, efikasnosti, kao i povjerenja u sudsku statistiku, pa je izbor odgovorne osobe na čelu Vrhovnog suda Crne Gore, koja je po funkciji i u sastavu Sudskog savjeta, od ogromne važnosti za pravosuđe i društvo u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas