Damjanović: Milatović uradio "jedno veliko ništa" za naučnu i inovativnu zajednicu Crne Gore

"Najtužnije od svega je što ste otjerali najveći infrastrukturni naučno-istraživački i medicinski projekat SEEIIST od 250 miliona eura i predali ga u ruke drugoj državi", kazala je potpredsjednica DPS-a

10789 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednica Demokratske partije socijalista (DPS) i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović za sedam mjeseci uradio "jedno veliko ništa" za naučnu i inovativnu zajednicu Crne Gore.

"Uskoro bivši ministar ekonomskog razvoja, odlučio je da 'poduči', na krajnje bezobrazan način, rasformirano Ministarstvo nauke koje je bilo ponos Crne Gore. E pa ministre, kad smo već kod obnavljanja gradiva. Za 7 mjeseci Vašeg ministrovanja, Vi ste uradili jedno veliko NIŠTA za naučnu i inovativnu zajednicu Crne Gore. Nula eura za inovativne projekte, nula eura za naučno-istraživačke projekte, nula eura za razvoj startapova, nula eura za PhD stipendije, nula eura za razvoj IT zajednice, nula iskorišćenih zakonskih podsticaja za razvoj istraživanja i inovacija, nula finansiranih projekata od strane Fonda za inovacije, centri izvrsnosti bez finansiranja, nula novih inicijativa, i na kraju nula rezultata", navodi Damjanović u odgovoru ministru.

"Najtužnije od svega je što ste otjerali najveći infrastrukturni naučno-istraživački i medicinski projekat SEEIIST od 250 miliona eura i predali ga u ruke drugoj državi. Ne morate se mnogo mučiti, samo implementirajte ono što su Vam zakonske obaveze, konkurse i programe koje smo Vam mi kreirali i ostavili na stolu, kako bi podržali našu inovativnu zajednicu koja vrlo dobro zna ko i šta je uradio za njih. U kakvim su rukama nauka i inovacije, daće ocjenu EK, a u međuvremenu Vi biste, možda, literature radi, mogli posjetiti sajt Vlade u kojoj slučajno sjedite ili sajt Evropske komisije da otkrijete veliku tajnu. Ko je dobio najbolju ocjenu u regionu u ovoj oblasti? Pitanje je sad", zaključila je Damjanović.

Bonus video: