Primjena zakona o istopolnim parovima brzo, usvajanje djece kad sazri dio društva

Iz NVO sektora već su upozoravali da nisu ispunjene pretpostavke za početak primjene tog zakonskog rješenja, da nisu usklađeni drugi zakoni na koje se ovaj odnosi, niti donijeta podzakonska akta

21112 pregleda 632 reakcija 85 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Pravo istopolnih parova da usvajaju djecu je fer, ali da za to treba da sazri dio društva. To je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao na panel diskusiji koju je LGBT Forum Progres organizovao povodom obilježavanja Mjeseca ponosa.

"Moja lična želja je da se to desi i mislim da je to fer rješenje. Svako dijete koje se usvoji je pozitivno i za to dijete, a i za zajednicu", rekao je on, odgovarajući na pitanje kad se očekuju izmjene zakona na način da se istopolnim partnerima omogući da usvajaju djecu.

Spajić je rekao i da je u pitanju njegov lični stav, te da je pitanje kompleksno.

"I da zavređuje pažnju da se bavimo time u mandatu ove vlade kao jednim od vrlo bitnih pitanja", rekao je Spajić.

Ministar finansija i socijalnog staranja nije precizirao i kada će početi primjena Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Taj Zakon usvojen je u ljeto prošle godine, a predviđeno je da njegova primjena počne 15. jula.

Spajić je rekao da su "datumi samo forma" i da će primjena zakona početi sigurno.

"Datumi su samo forma, suština je bitna. Kad će početi tačno primjena, ne bih o tome, ali bitno je da će primjena tog zakona početi vrlo brzo", kazao je on.

Iz NVO sektora već su upozoravali da nisu ispunjene pretpostavke za početak primjene tog zakonskog rješenja, da nisu usklađeni drugi zakoni na koje se ovaj odnosi, niti donijeta podzakonska akta.

Spajić je kazao da je princip jednakosti "jedna od ključnih stvari" kojima se bavi nova Vlada i da to neće činiti samo u smislu zakonodavne jednakosti, nego i prakse.

"Zakonodavno već dosta radimo na tome, mnogo je zakona koji se bave ovom tematikom i nadam se da će unaprijediti uslove da ta jednakost bude vidljivija za jačanje LGBT zajednice", rekao je on i kao jedan od primjera naveo usvajanje Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim su, kako je rekao, poistovijećene istopolna i tradicionalna zajednica.

Na pitanje u kojem smislu zakon stavlja znak jednakosti između hetero i istopolne zajednice, Spajić je rekao da su to pravo djeteta na zdravstvenu zaštitu, materijalno obezbjeđenje porodice, tuđa njega i pomoć...

"To su stvari koje se čine male, ali su velike za ljude koji su diskriminisani samo zato što su istopolni partneri", kazao je on.

Predsjednica Upravnog odbora Foruma Progres Bojana Jokić rekla da da prethodna Vlada godinama nije podržavala sklonište za LGBTIQ osobe, već da postoje samo skloništa za žene i djecu žrtve nasilja. Sklonište za LGBTIQ osobe, prema njenim riječima, postojalo je zahvaljujući donacijama međunarodnih ambasada koje su finansirale NVO.

"To nije naš cilj, cilj je da takve servise i pružanjem pomoći LGBTIQ osobama dovedemo do visokog nivoa, da bi institucije apsorbovali naše servise, kao što to čine i zemlje Evropske unije", rekla je Jokić.

Gosti panela bili su i ambasadori Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Kristijan Timonije i Karen Medoks.

Timonije je rekao da su prava LGBT osoba ključni pokazatelj jednakosti u jednom društvu.

U dijelu panela na temu obrazovne politike u odnosu na LGBT zajednicu, Medoks je kazala da se društveni stavovi ne mijenjaju preko noći, već tokom više generacija.

"Upravo iz tog razloga važno je ono što učimo djecu u školama. Hajde da naučimo nove generacije naše djece da poštuju ljude kao pojedince i da im pomognemo da dodrastu u svijetu u kome priča o njihovom rodnom identitetu više neće biti tabu", kazala je ona.

Predsjednica UO Univerziteta Crne Gore Rajka Glušica kazala je da demokratske zemlje vode računa o obrazovanju i formiraju kritički svjesne, tolerantne ljude, a da nedemokratski sistemu stvaraju mediokritete koji ne mogu da slobodno misle.

Podsjetila je na analizu literature koja se na Fakultetu političkih nauka UCG studentima preporučuju kao obavezna i u kojoj se, pored ostalog, homoseksualnost tretira kao bolest i antidruštveno ponašanje i kazala da je sve što je utvrđeno tom analizom Foruma Progres, u međuvremenu izmijenjeno.

"Sve univerzitetske jedinice na univerzitetima moraju biti osjetljive na sve vrste diskriminacije", rekla je ona.

Glušica je najavila i mogućnost izučavanja studija roda i kvir teorije na državnom Univerzitetu.

Bonus video: