Odloženo 165 glavnih pretresa i ročišta

Situacija u podgoričkom Višem sudu nakon što su advokati 24. maja obustavili rad

22623 pregleda 14 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Zgrada Višeg suda u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

U proteklih mjesec dana, od početka obustave rada crnogorskih advokata 24. maja, u Višem sudu u Podgorici nije održano 165 glavnih pretresa, izjavila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović.

“U navedenom periodu nije održano 165 glavnih pretresa i ročišta zbog nedolaska advokata”, izjavila je Muzurović, odgovarajući na pitanje “Vijesti” - koliko je suđenja odloženo u krivici i parnici u prethodnih mjesec dana, usljed obustave rada - štrajka advokata, gdje je njihovo prisustvo bilo neophodno.

Na pitanje, u koliko predmeta nije određen pritvor osumnjičenim, a trebalo je odlučiti po predlozima Višeg državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva, ona je navela da nije bilo takvih slučajeva.

“Nije bilo takvih slučajeva, jer nije bilo predloga nadležnog tužilaštva za određivanje pritvora”, kazala je samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Nakon početka obustave rada advokata, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić, ranije je “Vijestima” izjavio da će situacija sa štrajkom advokata prouzrokovati značajno usporavanje rada i da će posljedice svakom danom biti sve veće.

“Zbog toga možemo samo da apelujemo da se rješenje što prije nađe i da se u budućnosti uspostavi zakonski okvir za ovakve situacije koji bi obezbjeđivao barem minimalni proces rada, a koji postoji za djelatnosti od javnog značaja”, kazao je tada Savić.

Advokati su 24. maja počeli štrajk, zbog početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Oni tvrde da se takav zakon ne odnosi na njihove kolege gotovo nigdje u regionu, a kojim je previđeno da za svaku uslugu izdaju fiskalni račun.

Advokati su, između ostalog, tvrdili da oni ne pružaju komercijalne usluge već pravnu pomoć, što je definisano Ustavom, kao i da bi poreske vlasti na ovaj način imale uvid u njihove ugovore sa klijentima, čime bi bio narušen odnos povjerenja i njihove nezavisnosti.

Zbog štrajka je blokiran provosudni sistem, odloženo na hiljade ročišta u sudovima na svim nivoima, a osumnjičenima za najteža krivična djela ne može biti određen pritvor već se puštaju na slobodu, zbog zakonske procedure da im ta mjera ne može biti određen bez prisustva advokata.

“Vijestima” je prije par dana rečeno da je Advokatska komora pripremila predlog sporazuma, prema kojem bi oni prekinuli štrajk uz uslov da se formira radna grupa koja bi do kraja septembra pripremila izmjene Zakona o fiskalizaciji, a da se do tada odredbe tog akta ne odnose na njih...

Pregovori o tome su u toku.

Predlog teksta sporazuma predviđa da Advokatska komora, u roku od 15 dana, dostavi Ministarstvu svoju elaboraciju spornih pitanja i razloga za nemogućnost primjene Zakona, sa predlozima mogućih rješenja za njegovu izmjenu.

Nakon toga bila bi formirana radna grupa od po šest predstavnika Advokatske komore i Ministarstva finansija, kojom bi koordinirao po jedan predstavnik tih institucija.

Zadatak radne grupe bio bi da razmotri sve dostavljene predloge Advokatske komore, da sačini analizu mogućih modaliteta elektronskog evidentiranja prometa u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju nastalom prilikom pružanja pravne pomoći, kao i da nakon postignutog dogovora o obostrano prihvatljivim rješenjima sačini tekst predloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji.

“Imajući u vidu urgentnu potrebu rješavanja nastale situacije izazvane obustavom pružanja pravne pomoći, te ogroman društveni značaj, kako pružanja pravne pomoći građanima Crne Gore, tako i uspješnog uspostavljanja održivog sistema elektronskog evidentiranja prometa u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju, rok za izradu predloga izmjena i dopuna zakona je 30. septembar 2021. godine”, piše u jednoj od tačaka predloženog teksta sporazuma.

Bonus video: