Spajić: Prosječna plata u Crnoj Gori biće 1.000 eura do kraja ove godine

"MMF nikad neće podržati smanjenje poreza i povećanje plata i penzija, MMF je takva institucija. Svjetska banka je takva institucija, to su konzervativne institucije koje to nikada neće podržati javno ali će pohvaliti kada se uradi na fiskalno održiv način", poručio je premijer Milojko Spajić

41579 pregleda 137 reakcija 100 komentar(a)
Spajić na premijerskom satu, Foto: printscreen
Spajić na premijerskom satu, Foto: printscreen
Ažurirano: 09.05.2024. 19:07h

Premijer Milojko Spajić je kazao da će prosječne plate u Crnoj Gori biti 1.000 eura do kraja ove godine.

Spajić je to poručio na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanik Socijaldemokrata Borisa Mugoše. Mugoša je pitao hoće li tokom ove godine i na koji način biti ispunjeno obećanje o uvećanju prosječnih i minimalnih neto plata, svih zaposlenih u Crnoj Gori za oko 25 odsto.

"Prosječna zarada će biti 1.000 eura do kraja ove godine, kao što smo rekli i obećali, to će se desiti. Nemojte da se sjekirate biće veća zarada i za vas, neto zarada će porasti i nikakav problem neće biti. Što se tiče Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vidim da se informišete iz medija koji konstanto napadaju Vladu, to su mediji koji istaknu jednu izjavu a sakriju drugu. Znate li šta je MMF takođe rekao u istom izvještaju, da se na lijep način izvinjavaju što nisu bili u pravu, da će Crna Gora izaći na tržište kapitala i zadužiti se po osam odsto, koliko su oni tada predviđali. Mi smo izdali obveznicu po 5,8 odsto", kazao je Spajić.

Naveo je da je MMF ranije govorio i da će rast Crne Gore u 2021. biti dva odsto, pa 3,8, pa devet pa 11 odsto, dok je rast na kraju bio 13,5 odsto. Spajić je kazao da su se i tada izvinjavali. Dodao je da su ih upozoravali i za vrijeme primjene Evrope sad 1 te da su u ovogodišnjem izvještaju, pohvalili primjenu tog programa.

"MMF nikad neće podržati smanjenje poreza i povećanje plata i penzija, MMF je takva institucija. Svjetska banka je takva institucija, to su konzervativne institucije koje to nikada neće podržati javno ali će pohvaliti kada se uradi na fiskalno održiv način", pojasnio je Spajić.

On je pojasnio da je MMF primjetio da su učestvovali u izradi tri od posljednja četiri budžeta, kao i da su zadržali fiskalnu disciplinu uprkos povećanju plata.

"Prosječna penzija u Crnoj Gori je veća nego u Hrvatskoj, nije uvijek bila. Prosječna plata u Crnoj Gori su uvijek bile manje od hrvatskih i to pola smo bili, bili smo pola hrvatske plate. Do kraja godine ćemo u desetinama eura biti od hrvatske plate. Do ulaska u Evropsku uniju mi ćemo preteći Hrvatsku i bićemo napredniji ekonomski od Hrvatske, ovo vam sada ja garantujem", istakao je Spajić.

Mugoša je naveo da se Crna Gora od kako je Spajić u politici, zadužila dvije milijarde eura te da se njegova Vlada u devet mjeseci, zadužila milijardu eura. Prošle godine je kako navodi, Crna Gora uvezla 3,8 milijardi eura a izvezla 670 miliona, te da je problem i što se ove godine ne izvozi struja.

"Niste mi odgovorili na pitanje. Vi ste obećali svim zaposlenim u Crnoj Gori, privatni i javni sektor, 25 odsto uvećanja neto zarade. Ja sam govorio o impresijama Svjetske banke, Evropske banke i MMF-a. Hrvatska je nakon godinu dana od najave reforme, povećala realnu zaradu 24 eura, a ima 2 milijarde iz EU fondova i mnogo bolji odnos uvoza i izvoza i kreditni rejting", kazao je on, i dodao da želi da budu obazrivi.

Fiskalna strategija do kraja juna

Spajić je u pisanom odgovoru koji je objavljen na sajtu Skupštine, takođe kazao da su sve obećano ispunili, a tako će biti i za dalja povećanja minimalnih i prosječnih plata. Istakao je da će fiskalnom strategijom obuhvatiti sve planirane mjere uz precizno definisanje njihovog uticaja na fiskalni i makroekonomski okvir.

Ovaj dokument će kako se navodi, biti završen do kraja juna nakon čega ćemo ga uputiti Skupštini na razmatranje.

Spajić je kazao da su ispunili sve što su obećali te da se povećanja plata mogu očekivati u rokovima u kojima je prethodno govorio. Dodao je da će sve mjere koje Vlada predloži, biti pažljivo razmatrane kroz socijalni dijalog i uvažavanje privrede, sindikata i odgovoran odnos prema finansijama.

Spajić
Spajićfoto: Skupština

"Posvećeno radimo na pripremi nove fiskalne strategije koja će obuhvatiti sve planirane mjere uz precizno definisanje uticaja tih mjera na fiskalni i makroekonomski okvir. Biće završena do kraja juna nakon čega će biti upućena Skupštini na razmatranje. Upravo je to mjera strateškog djelovanja ove Vlade, nasuprot prošlim koje nisu pripremile ovako važan dokument fiskalne politike, što je unosilo neizvjesnost privredi, građanima i investitorima", kazao je Spajić.

On je naveo da su obećali povećanje minimalnih penzija, te da je i tada bilo priče da će se ta mjera finansirati iz povećanja opšte stope PDV-a, prodaje Eelktroprivrede Crne Gore ili zaduženja. Spajić je pojasnio da nisu povećali ni PDV, niti prodali državnu energetsku kompaniju, da su se zadužili samo za vraćanje starih dugova i finansiranje kapitalnih projekata, pri čemu su prihodi za ostvareni za period od januar do aprila, značajno iznad plana.

Mugoša je naveo i da ne postoji način da se povećaju sve neto plate bez da se eliminišu doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje te da su prihodi u ovom sektoru, viši od 590 miliona eura godišnje.

Mugoša se osvrnuo na projekcije MMF-a, koji je ranije ukazao da ako bi se realizovao program “Evropa Sad 2”, javni dug države bi premašio 100 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2029. godini, a finansiranje ovakvih politika bi značio da bi se morale sprovesti i druge mjere što bi bilo veoma izazovno, a jedna od mjera bi bila i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Porez ugostitelja da pričeka analizu

Spajić je naveo i da Ministarstvo finansija radi na strukturalnoj analizi poreskog sistema nakon koje se može naći rješenje prihvatljivo za sve, a zatim i govoriti o mogućnosti povratka nižih poreskih stopa za ugostitelje, koji sada plaćaju viši PDV. On je naveo da mogućnost postoji te da će to biti do kraja definisano fiskalnom strategijom.

To je kazao u odgovoru na pitanje poslanika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, koji je pitao da li Vlada namjerava da izjednači stopu PDV za hotelske restorane i za one ugostiteljske objekte, koji ne posluju u sklopu hotela. Prvim danom 2024. godine, ugostiteljima i hotelijerima istekla je povlastica koju je Vlada donijela za vrijeme pandemije koronavirusa, kojom su mogli da plaćaju niži PDV od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatom šećera i kafe.

Sada ovu pogodnost mogu da koriste samo restorani i dostava hrane (ketering).

Radovi na putu Ostros-Vladimir u 2025.

Projektna dokumentacija za regionalni put Ostros-Vladimir je završena 80 odsto, a početak radova bi se mogao očekivati naredne godine, kazao je Spajić.

To je kazao nakon što je poslanik Albanske alternative Artan Čobi, pitao kada se može očekivati početak radova na dionici Ostros-Vladimir.

"Nakon završetka projektne dokumentacije i pozitivne revizije iste, steći će se uslovi da Uprava za saobraćaj planira obezbjeđivanje finansijskih sredstava i da ovaj projekat planira planom javnih nabavki za narednu godinu, odnosno raspiše otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđaca za izvođenje radova na predmetnoj saobraćajnici", piše u pisanom odgovoru.

Premijerski sat
Premijerski satfoto: Skupština

Spajić je naveo da je za građane tog kraja značajniji najavljeni auto-put Bar-Sukobin. Kazao je da već razgovaraju sa Albanijom o tom projektu te da već imaju idejno rješenje za taj projekat, dok će se tender za idejni projekat raspisati u avgustu.

"Daćemo sve da izdvojimo više novca za poljoprivredu"

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović pitao je Spajića, da li se može očekivati da se za poljoprivredu opredijeli tri odsto ukupnog budžeta za 2025. godinu.

Spajić je pojasnio da je budžet 2020. godine bio 20 miliona eura te da je sada 51,4 miliona eura, što je 211 odsto više.

"Imamo budžet koji smo dobili od IPARD III programa koji je 82 miliona eura i na rekordnom nivou. To su impozantne cifre kada znamo u kakvom smo stanju zatekli poljoprivredu. Ne kažem samo ova, već i prethodne Vlade. Daćemo sve od sebe da izdavanja za poljoprivredu budu viša", kazao je on i naglasio da Crna Gora nema sistem korišćenja cjelokupnog novca, koji je dostupan od EU.

Spajić je u pisanom odgovoru, naveo da poljoprivreda učestvuje sa šesto odsto u BDP-u za 2023. godinu te da je važan izvor prihoda za mještane sjevera države.

"U 2024. godini otpočelo je sprovođenje novog GORA projekta, koji će biti implementiran na teritoriji 14 crnogorskih opština (13 opština sa sjevera Crne Gore i u Nikšiću iz centralnog dijela]. Vrijednost projekta iznosi 10 miliona eura grant podrške, a cilj je upravo poboljšanje uslova na poljoprivrednim gazdinstvima u ruralnim područjima", istakao je Spajić.

Božović je naveo da Crna Gora trenutno za poljoprivredu izdvaja 1,5 odsto budžeta, od čega 13 miliona eura čine staračke naknade. Pojasnio je da je budžet EU za ovaj sektor viši od 40 odsto te da je u regionu, na nivou od oko pet odsto. Zato smatra da je potrebno pospješiti razvoj poljoprovrede, povećati proizvodnju hrane i pokazati da je ovaj sektor, jedan od stubova ekonomskog razvoja.

Bonus video: