Ministarstvo kulture: Osuđujemo višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima

"S obzirom na činjenicu da je postupak utvrđivanja svojstva nekadašnjih pokretnih spomenika kulture podrazumijevao drugačiji pravni osnov, odnodno da su u Centralni registar spomenika kulture koji se vodi od 1961. godine upisivane zbirke predmeta, dokumentacija o pojedinačnim predmetima unutar zbirke bila je oskudna, a negdje je nije ni bilo"
78 pregleda 8 komentar(a)
Narodni muzej Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Narodni muzej Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.11.2017. 19:14h

Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima, snažno podržava aktivnosti Državnog tužilaštva radi potpunog utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja, rasvjetljavanja ovog pitanja u cjelini i utvrđivanja individualne odgovornosti i iskazuje spremnost na svaki vid saradnje sa nadležnim državnm organima, saopšteno je danas iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

Uprava za kulturna dobra još 2013. godine, konstatovala je manjak od preko 2.900 muzejskih predmeta u posjedu Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG.

Osnovno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet povodom krivične prijave radnika Narodnog muzeja Crne Gore Aleksandra Berkuljana zbog nestanka 2900 predmeta iz te ustanove proteklih decenija.

"S obzirom na činjenicu da je postupak utvrđivanja svojstva nekadašnjih pokretnih spomenika kulture podrazumijevao drugačiji pravni osnov, odnodno da su u Centralni registar spomenika kulture koji se vodi od 1961. godine upisivane zbirke predmeta, dokumentacija o pojedinačnim predmetima unutar zbirke bila je oskudna, a negdje je nije ni bilo. Takođe, NMCG je tokom svoje istorije imao nekoliko reorganizacija, od čega posljednju 2011. godine. Naime, istorijat bavljenja ovim problemima je doveo do određenih analiza koje je Ministarstvo kulture radilo u proteklim decenijama. Tada su konstatovani nedostaci u dokumentacionoj zaštiti kulturnih dobara, zbog čega je propisima iz 2010. godine, pored brojnih normativnih rješenja, predviđena i obaveza revalorizacije kulturnih dobara, što je podrazumijevalo izradu elaborata za sva kulturna dobra, koja taj status imaju prema ranijim propisima, od ustanovljavanja institucionalne i zakonodavne zaštite kulturnih dobara, 1948. godine", navodi se u saopštenju Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

U saopštenju se dodaje da su Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara shodno propisima o zaštiti kulturnih dobara, sproveli postupak revalorizacije kulturnih dobara u periodu 2013-2014 godine.

"Urađeni su, između ostalog, i elaborati o revalorizaciji pokretne kulturne baštine. U okviru pokretnih kulturnih dobara Narodnog muzeja nije evidentiran određeni broj predmeta u okviru muzejske zbirke sa statusom pokretno kulturno dobro. U skladu sa zakonskom obavezom Uprava za zaštitu kulturnih dobara je sprovela postupak utvrđivanja činjeničnog stanja i o tome obavijestila Narodni muzej. Nakon nadzora Ministarstva kulture utvrđeno je da je neophodno sprovesti reviziju muzejskog materijala i muzejske dokumentacije ukupnog fonda Narodnog muzeja. Narodni muzej Crne Gore je pokrenuo postupak revizije, međutim kako isti nije okončan Ministarstvo kulture je ponovo, u periodu avgust – oktobar ove godine, sprovelo upravni nadzor u Narodnom muzeju", kazali su iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

Iz Direktorata navode da su nakon posljednjih kontrola u 2017. godini, u oktobru ponovo naložili Narodnom muzeju da završi reviziju muzejskog materijala i muzejske dokumentacije, koja treba da obuhvati i pitanja o broju i stanju pokretnih kulturnih dobara, njihovu identifikaciju i prijedlog mjera.

"Na osnovu utvrđenog, Narodni muzej Crne Gore ima obavezu da o svemu sprovedenom informiše Ministarstvo kulture. Ministarstvo kulture je u odnosu na dokumentaciju koju posjeduje o stanju u ustanovama iz oblasti kulturne baštine, procijenilo da su problemi višedecenijski i da je neophodna relevantna analiza stanja u odnosu na činjenice. U skladu sa navedenim, sprovedene su posljednje kontrole u Narodnom muzeju, naložene mjere u skladu sa propisima, a kompletnu sliku možemo imati nakon relevantnog izjašnjenja Narodnog muzeja. Nakon što Narodni muzej Crne Gore informiše Ministarstvo kulture, u skladu sa zauženjima koja su proistekla iz nadzora, Ministarstvo će imati potpunu informaciju o stanju muzejskih zbirki i o tome i eventualnim narednim koracima, obavijestiti javnosti, pa i podnosioca prijave", zaključuje se u saopštenju Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

Bonus video: