Novaković Đurović: Prioritet da bude civilno društvo

"Naša mreža resursnih centara je doprinjela da usluge i aktivnosti budu dostupni svakoj organizaciji u Crnoj Gori", kazala je Novaković Đurović.

4103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Vjerujemo da će EU i dalje tretirati položaj civilnog društva kao horizontalnu političku mjeru koja je direktno vezana za reformu državne uprave, borbu protiv korupcije i funkcionalnu vladavinu prava.

Ovo pitanje treba da postane prioritet kao i druge mjere pravne tekovine EU, a u tom pravcu koherentno i strateški treba koristiti instrument za pretpristupnu podršku, odnosno IPA sredstva za finansiranje projekata NVO koji kvalitativno doprinose snaženju civilnog dijaloga.

To je poručila izvršna direktorica Centra za razvoj Nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković Đurović na konferenciji Civilno društvo nakon pandemije COVID 19- ambijent za djelovanje i ključni izazovima, koja se održava u "Hiltonu" u Podgorici.

Ona je pojasnila da se ovim događajem završava prva faza projekta Resursni centar za organizaciju civilnog društva, koji su u prethodne tri godine sprovodili u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije i uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije.

Ona je istakla da je realizacija ovog projekta za nas, zapravo, realizacija misije njihove organizacije i partnera, a to su četiri lokalna resursna centra u Pljevljima, Bijelom Polju, Herceg Novom i Ulcinju.

"Naša mreža resursnih centara je doprinjela da usluge i aktivnosti budu dostupni svakoj organizaciji u Crnoj Gori", kazala je Novaković Đurović.

Ministarka javne uprave , digitalnog društva i medija Tamara Srzentić je istakla da će NVO imati u Vladi partnera, a da će u narednom periodu pokrenuti dijalog kako bi unaprijedili položaj.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Spitz istakao je da inkluzivno društvo zahtjeva napor sa obje strane - Vlade i civilnog društva. On je istakao da Vlada treba da shvati da je spona između Uprave i civilnog društva NVO sektor. "Civilne organizacije su dužne da rade transparentno i djeluju proaktivno", naveo je Spitz.

Glavna pregovaračica za pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji Zorka Kordić je istakla da je naša zemlja zadržala vodeću poziciju u pregovorima, a da je učešće civilnog sektora u tom procesu veoma važno.

Ona je istakla da je veoma važno informisanje građane o procesu EU, a da je posebno važno za Crnu Goru što je zadržalo vodeće mjesto u pregovaračkom procesu, a da se civilni sektor može dublje i snažnije uključiti kroz upravljanje fondovima.

Bonus video: