"imamo preciznu dokumentaciju"

DZ Podgorica: Ugovor sa Vuksanović-Božarić raskinut jer nas obavezuje Zakon, nema revanšizma

"U istom trenutku, dakle prije jedne decenije, koleginica Vuksanović-Božarić izabrana je za nastavnicu anatomije na Medicinskom fakultetu u Podgorici i zasnovala stalni radni odnos - danas je na funkciji prodekana za nastavu. Ni tada, ni danas nije postojao u skladu sa Zakonom o radu "Ugovor o radu - dopunskom radu" nego je bilo moguće zaključiti samo Ugovor o dopunskom radu, koji bi podrazumijevao angažovanje na najduže četiri sata dnevno, pa shodno tome i na pripadajuću nadoknadu"

3784 pregleda 7 komentar(a)
DZ Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
DZ Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti

Ugovor o radu sa doktorkom Aleksandrom Vuksanović-Božarić je raskinut jer nas na to obavezuje Zakon, saopšteno je iz Doma zdravlja (DZ) Podgorica.

"Iako se želi nametnuti kontekst po kojemu je to urađeno iz nekog "revanšizma" situacija je, međutim, apsolutno drugačija", navodi se u saopštenju DZ Podgorica.

Pacijentkinje doktorke podgoričkog DZ, ginekološkinje Aleksandre Vuksanović Božarić koja odnedavno više nije angažovana u toj zdravstvenoj ustanovi, ranije su tražile od direktora te ustanove Danila Jokića da ona odmah bude vraćena na posao.

U saopštenju DZ Podgorica se dodaje da je prije deset godina, bivši direktor DZ Podgorica Nebojša Kavarić potpisao Vuksanović-Božarić "Ugovor o radu - dopunskom radu" na rok od deset godina.

"U istom trenutku, dakle prije jedne decenije, koleginica Vuksanović-Božarić izabrana je za nastavnicu anatomije na Medicinskom fakultetu u Podgorici i zasnovala stalni radni odnos - danas je na funkciji prodekana za nastavu. Ni tada, ni danas nije postojao u skladu sa Zakonom o radu "Ugovor o radu - dopunskom radu" nego je bilo moguće zaključiti samo Ugovor o dopunskom radu, koji bi podrazumijevao angažovanje na najduže četiri sata dnevno, pa shodno tome i na pripadajuću nadoknadu. Dom zdravlja Podgorica je, međutim, cijelo vrijeme angažovanja Vuksanović-Božarić mjesečno isplaćivao punu zaradu, prosječno 1.000 eura, plaćao doprinose i osiguranje kao da se radi o zaposlenom na neodređeno vrijeme u našoj ustanovi. Pomenuta je u punom kapacitetu koristila i sva druga prava propisana Zakonom, a koja su joj bila garantovana i obezbijeđena kod matične kuće - na Medicinskom fakultetu u Podgorici", ističe se u saopštenju DZ Podgorica.

Oni su kazali da o svemu rečenom, do u detalje DZ Podgorica ima preciznu dokumentaciju, koju su kako tvrde spremni da stave javnosti na uvid ali i da sa njom upoznaju nadležne državne organe.

"S obzirom da je u međuvremenu, od 2011. do danas, Zakon o radu više puta mijenjan, da su izmjenama tretirane prava i obaveze angažovanih na osnovu Ugovora o dopunskom radu, bivši menadžment je bio u obavezi da zaključi novi ili prilagodi postojeći Ugovor Vuksanović-Božarić ali to nikada nije urađeno", piše u saopštenju.

Kazali su i da ne vode nikakvu hajku protiv pojedinaca zaposlenih ili angažovanih u procesu zaštite zdravlja građana, nego da insistiraju na zakonitosti i postupaju u skladu sa javnim interesom.

"Iako je u navedenom "Ugovoru o radu - dopunskom radu" (član 2) od prije deset godina jasno i nedvosmisleno upisano da će dr Vuksanović-Božarić "obavljati poslove radnog mjesta: izabrani doktor za žene", doktorica je u jednom mandatu bila i članica Etičkog komiteta Doma zdravlja pa su joj etički aspekti ovog angažovanja više nego jasni. Za svako javno pojašnjenje ili uvid u ispravnost našeg postupanja Dom zdravlja je otvoren za saradnju. Svaka naša odluka i postupanje u cjelini inače su dostupni i nadležnim institucijama države, internim ili eksternim kontrolama", zaključuje se u saopštenju DZ Podgorica.

Preporučujemo za Vas